Belastingaanslag voor vrachtwagenchauffeurs Cyprusroute

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs die in 2012 via de zogeheten ‘Cyprusroute’ werkzaam waren moeten van de Belastingdienst in Nederland inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen betalen. De Belastingdienst volgt hiermee de beslissing van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Begin november hebben bijna 15 chauffeurs een brief ontvangen dat de aanslag ter behoud van rechten wordt opgelegd.

Transportondernemingen die de Cyprusroute gebruiken, zetten hun chauffeurs op de loonlijst van een Cypriotische onderneming en huren de chauffeurs vervolgens weer in. De chauffeurs blijven onder dezelfde omstandigheden hetzelfde werk uitvoeren bij de transportonderneming. Het doel van deze opzet is om de chauffeurs sociaal verzekerd te laten zijn in Cyprus. Op die manier besparen transportondernemingen ongeveer 30 procent op hun werkgeverslasten. De SVB heeft vastgesteld dat de chauffeurs weliswaar niet substantieel werken in Nederland, maar voor de vaststelling van de toepasselijke sociale zekerheidswetgeving materieel geen dienstbetrekking hebben met de Cypriotische onderneming en dat deze onderneming voor deze vaststelling niet  in Cyprus is gevestigd. Daarom zijn de chauffeurs op grond van Europese wet- en regelgeving verplicht verzekerd in Nederland.

Uitspraak

De chauffeurs hebben bezwaar en beroep aangetekend tegen de beslissing van de SVB. De vraag of de chauffeurs in Nederland verplicht zijn verzekerd, ligt momenteel bij de rechtbank in Amsterdam. De Belastingdienst volgt, in afwachting van de uitspraak van de rechter, de beslissingen  van de SVB en legt de chauffeurs aanslagen op voor inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen.  Door wettelijke termijnen moeten de aanslagen over 2012 uiterlijk op 31 december 2015 zijn opgelegd. Voordat de aanslagen worden opgelegd, informeert de Belastingdienst de chauffeurs over de mogelijkheid tot bezwaar en uitstel van betaling.

Bij het onderzoek naar de Cyprusroute werkt de Belastingdienst nauw samen met de SVB. De Belastingdienst maakt onder meer gebruik van informatie van de SVB, de Inspectie SZW, het UWV, de eigen gegevens en van Zorginstituut Nederland, de FNV en gegevens van de Cypriotische onderneming, werknemers en werkgever.

Gerelateerde artikelen