Bedrijven vertrouwen economie steeds minder

De angst groeit voor inflatie, recessie en een energiecrisis.

Het economisch vertrouwen van consumenten en bedrijven in de Europese Unie is in september opnieuw flink gedaald door de zorgen over de hoge inflatie, de energiecrisis en een recessie. Dat meldde de Europese Commissie op basis van haar vertrouwensindex. Ook in de eurozone is het economisch sentiment verder verslechterd.

In Nederland ging in september het vertrouwen van ondernemers in de industrie verder onderuit. Het is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek de tweede maand op rij dat het producentenvertrouwen verslechtert door zorgen over de hoge inflatie en een mogelijke recessie. De index die het vertrouwen meet ging van 4,6 in augustus naar 2,6 in september. Dat komt vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderpositie. Verder waren producenten voor het eerst sinds januari 2020 negatief over de verwachte productie.

Volgens het statistiekbureau was in bijna alle bedrijfstakken het producentenvertrouwen lager. Met name in de aardolie- en chemiesector was het vertrouwen zwak. Ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie waren wel positief, net als in de transportmiddelen- en metaalindustrie.

Het producentenvertrouwen ligt nog wel boven het langjarige gemiddelde van 1,1. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (min 28,7) genoteerd.

(ANP)

 

 

Gerelateerde artikelen