Beantwoording vragen beperken schade HR-arrest over vermindering afdracht WVA

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft vragen van de vaste commissie voor Financiën over de toepassing van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen (WVA) beantwoord.

Op 26 januari 2017 had de commissie nadere vragen gesteld over de toepassing van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen (Wva).

De staatssecretaris gaat in zijn brief onder andere in op HR 15 januari 2016, 15/00350, ECLI:NL:HR:2016:38. In genoemd arrest oordeelt de Hoge Raad dat voor het recht op de afdrachtvermindering onderwijs het niet noodzakelijk is dat de werknemer een volledige beroepsopleiding volgt, maar dat het moet gaan om het volgen van beroepspraktijkvorming die als zodanig deel uitmaakt van de beroepsbegeleidende leerweg van een aangewezen beroepsopleiding. Als gevolg van deze beslissing van de Hoge Raad komt voortaan ook bij het volgen van een deel van een beroepsopleiding de vraag aan de orde of sprake is van een juist toegepaste afdrachtvermindering onderwijs.

Verder heeft de Hoge Raad in het onderhavige arrest beslist dat de afdrachtvermindering onderwijs alleen kan worden toegepast op basis van een schriftelijke overeenkomst. Dit mede met het oog op de beoordeling van de afdrachtvermindering en de toezichthoudende taak van de Belastingdienst om met voldoende zekerheid te kunnen vaststellen of alle partijen zich hebben verbonden aan de in de wet omschreven inhoud van de overeenkomst. Tot slot heeft de Hoge Raad geoordeeld tot welk moment de afdrachtvermindering mag worden toegepast. Dit is tot het einde van het tijdvak waarin het afsluitend examen is afgelegd.

Het is de staatssecretaris niet gebleken dat het onderhavige arrest in de praktijk anders wordt uitgelegd dan hiervoor is weergegeven. De afdrachtvermindering onderwijs is per 1 januari 2014 afgeschaft en het gaat dus nog slechts om de afhandeling van de claims over de jaren tot en met 2013.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen