Australische overheid vraagt om accounting-standaard voor virtuele valuta

De Australian Accounting Standards Board (AASB) vindt dat IASB en IFRS niet genoeg duidelijkheid verschaffen over transacties met en in digitale valuta .

Daarom vraagt de AASB aan de IASB om nieuwe standaards te ontwikkelen, gericht op het volgens IFRS vastleggen van (transacties met bijvoorbeeld) bitcoin.  De AASB is een agentschap van de Australische overheid, dat voor Australië standaarden voor financiële rapportages ontwikkelt en bijhoudt. Voor de aanstaande bijeenkomst in december heeft de AASB een discussiestuk  gepubliceerd onder de titel Digital Currency – A case for standard setting activity.

In het stuk beargumenmteert de auteur zijn stelling, dat de huidige IFRS-standaarden niet voldoen voor transacties met digitale valuta en andere immateriële activa, vooral in verband met ‘fair value, with changes in fair value recognized in profit or loss”.

In de huidige IFR-standaarden voldoen digitale valuta niet aan de definities van cash of cash-equivalenten, financiële instrumenten of immateriële activa, zoals vastgesteld door de AASB.

Inmiddels worden elke dag een aanzienlijk aantal transacties uitgevoerd in Bitcoins, waardoor het zinvol, ja noodzakelijk is om ook hiervoor internationale standaarden overeen te komen. De market capitalization is in een jaar verdubbeld in waarde van $4,33 miljard in oktober 2015 tot $10,9 miljard in oktober 2016, in weerwil van forse koersvolatiliteit.

Daarom zou aldus de Australische overheid óf een nieuwe standaard ontwikkeld moeten worden, of de betreffende definities zouden aangepast moeten worden; “In our opinion, the most appropriate course of action is a new IFRS that provides clear guidance on the accounting for digital currencies but that also addresses the larger problem of intangible assets and commodities held for investment purposes.”

 

cryptocoinsnews

Gerelateerde artikelen