Australië gunt eerste robo-adviser een volledige licentie als vermogensbeheerder

Clover-systeem krijgt volledige AFS MDA-licentie.
De Australian Securities and Investments Commission (ASIC) heeft voor de eerste keer erkend, dat een robo-advisor even deskundig kan zijn in het adviseren van beleggers als een mens (was er niet eens een chimpansee op Wall Street die het ook aardig deed?).
Het Clover-platform  krijgt als eerste robot een AFS (Australian financial services) licentie, compleet met MDA-, ofwel managed discretionary account vergunning. 
MDA diensten worden gedefinieerd als:
  • Dat een cliënt zijn geld of andere waardepapieren overdraagt aan de MDA dienstverlener, dan wel deze vrij toegang tot die gelden of assets geeft
  • De dienstverlener namens de cliënt financiële producten mag aan- en verkopen, gebruik makend van de middelen van de cliënt
  • Dat de dienstverlener ( de robot dus, in dit geval) toezegt de financiële producten die op deze manier in de portefeuille van de klant terecht gekomen zijn  belooft naar eer en geweten te beheren.
Het verkrijgen van een MDA-licentie is bijzonder ingewikkeld en vereist voldoen aan zware eisen van de ASIC.
 
Clover, dat later dit jaar echt actief de markt op gaat, zegt dat het met deze vergunning nu geheel in de positie is om de beleggingsportefeuilles van cliënten zo te beheren, dat “zij er zeker van kunnen zijn geen opportunity te missen”.
 
Clover-oprichter Harry Chemay zegt dat hij met het aanvragen en verkrijgen van de MDA licentie heeft bewezen dat Clover als adviseur volledig te vertrouwen is.
“Er zijn wel andere robo-advisors op de markt, maar die worden gebruikt door mensen met een licentie van de ASIC. Daarmee zijn ze per definitie minder secure en betrouwbaar dan een machine!”
 
Gerelateerde artikelen