Allianz: ‘Bouw, retail en diensten stuwen wereldwijde faillissementen’

Bedrijven onder druk door economische uitdagingen en faillissementen

Allianz Trade voorspelt een sterkere toename van het aantal bedrijfsfaillissementen wereldwijd dan eerder verwacht. In 2024 wordt een stijging van 11% verwacht, gevolgd door een piek van 2% in 2025. De wereldeconomie worstelt met trage vraag, geopolitieke spanningen en ongelijke financieringsvoorwaarden, wat leidt tot een grimmig vooruitzicht voor bedrijven. Dat meldt het ANP op basis van berichten van verzekeraar Allianz.

  • Wereldwijde faillissementen stijgen 11% in 2024, piek in 2025
  • Nederland blijft slechtste faillissementscijfers eurozone houden
  • Bouw, retail en diensten hardst getroffen door insolventies

De faillissementscijfers in Nederland blijven de komende jaren het slechtst van de eurozone. Voor 2024 is de verwachte stijging bijgesteld van 31% naar 35%. In 2025 en 2026 wordt een minimale daling van respectievelijk 2% en 1% voorspeld, de laagste in de eurozone.

Wereldwijde versnelling van faillissementen

De nieuwe prognose van Allianz Trade toont een versnelling van de wereldwijde faillissementstrend. De verwachte stijging voor 2024 is nu 11%, 2 procentpunten hoger dan eerder voorspeld. In 2025 wordt een verdere stijging van 2% verwacht, waarna het aantal faillissementen zich in 2026 op een hoog niveau zal stabiliseren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Meer dan helft wereldeconomie zwaar getroffen

Landen die meer dan de helft van het wereldwijde BBP vertegenwoordigen, zullen in 2024 te maken krijgen met een stijging van faillissementen met dubbele cijfers. Twee derde van de landen zal waarschijnlijk hun pre-pandemische faillissementsniveaus overtreffen. De bouw-, detailhandel- en dienstensector worden het hardst getroffen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Grote faillissementen bereiken recordhoogte

Het aantal grote faillissementen heeft een nieuw recordniveau bereikt, met West-Europa als koploper. Dit vormt een aanzienlijke bedreiging voor de werkgelegenheid, vooral in Europa en Noord-Amerika. Tegen 2025 kunnen meer dan 1,6 miljoen banen in deze regio’s op de tocht staan.

Impact van renteverlagingen op faillissementen

Hoewel een geleidelijke versoepeling van het monetaire beleid enige verlichting kan bieden, zal het geen wondermiddel zijn voor bedrijven in moeilijkheden. Allianz Trade schat dat de huidige cyclus van renteverlagingen kan leiden tot een vermindering van de faillissementstrend met 4 procentpunten, dankzij hogere marges voor bedrijven.

Actuele ontwikkelingen

Recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen aan dat het aantal faillissementen in Nederland in maart 2024 is gestegen naar het hoogste niveau in ruim 3 jaar. Er werden 27,4% meer faillissementen uitgesproken dan in februari. Deze cijfers ondersteunen de sombere vooruitzichten van Allianz Trade voor de Nederlandse situatie.

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl

Gerelateerde artikelen