Ajax lijdt een financiële strop van 40 miljoen euro

Zoektocht naar cash door het mislopen van de Champions League.

De sportieve tegenvaller bedraagt dit voetbaljaar 40 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de voetbalclub misloopt aan premies van het hoogste Europese voetbalpodium. Ajax is daar voor het eerst sinds lange tijd niet vertegenwoordigd. Dat de bank hierdoor in de financiële problemen zou komen, gonsde al langer rond

“Concreet betekent dit dat we zo’n 40 miljoen euro aan premies minder ontvangen”, aldus financieel directeur Susan Lenderink tijdens de aandeelhoudersvergadering afgelopen vrijdag. Hierdoor ontstaat er een tijdelijk tekort op de bankrekening in de tweede seizoenshelft.”

“De financiële positie van Ajax is naast de transfers in hoge mate afhankelijk van de sportieve prestatie. Onze doelstelling op de lange termijn is het structureel onderdeel zijn van de Europese top. Uiteraard houden wij ook rekening met het risico dat het een jaar niet lukt.”

Lenderink heeft aandeelhouders uitgelegd dat de financiële status van Ajax nu afhankelijk is van timing. “Wanneer komt een betaling binnen en wanneer gaat een betaling eruit?” 

Ajax heeft voor 178,5 miljoen euro vorderingen die uitstaan, overwegend van transfersommen die de club moet ontvangen van andere clubs. Daar staat 85 miljoen euro tegenover dat Ajax aan andere clubs moet betalen voor inkomende transfers.

“Het scenario dat zich nu voordoet, is voor ons geen verrassing”, aldus Lenderink. “Hier hebben wij op geanticipeerd.” Ajax heeft gekozen voor een kredietfaciliteit bij de bank. “Wij hebben voor deze oplossing gekozen, omdat het de meeste flexibiliteit geeft en het qua kosten ook de beste keuze is”, aldus Lenderink.

Lenderink ging niet in op vragen van aandeelhouders over de hoogte van de kredietfaciliteit. Er wordt gefluisterd dat di 100 miljoen is. “Wij hebben ook de mogelijkheid tot het verkopen van de vorderingen op transfers. Daar zijn hoge kosten mee gepaard, waardoor wij voor de eerste optie hebben gekozen.”

“Er was ook nog een mogelijkheid om beleggingen te verkopen. Natuurlijk hopen wij het niet, maar deze maatregelen zijn nog steeds voldoende als we nog een seizoen geen Champions League zouden spelen.” 

 

 

Gerelateerde artikelen