Accountants VS houden het tempo van de inflatie niet bij

De inflatie steeg vorig jaar twee keer zo hard als de controletarieven.

De prijsverhogingen die de Big Four in de VS doorrekenen aan klanten, blijven ver achter bij de inflatie. Gemiddeld gingen de tarieven van de grootste accountantskantoren omhoog met 3,2 procent in 2022. De inflatie bedroeg dat jaar met 6,5 procent ruim het dubbele.

Dat meldt databureau Audit Analytics. Die heeft de conclusie getrokken op basis van gepubliceerde kosten voor controlewerk van bedrijven in de S&P 500-index. In totaal bedroegen de kosten daarvoor 5,3 miljard dollar in het boekjaar 2022.

Accountantskantoren hebben te maken met klanten die de broekriem aanhalen. Bedrijven oefenen druk uit op accountants om hun tariefsverhogingen te matigen. Daardoor komen ook accountantskantoren onder druk te staan, omdat ook de vraag naar advieswerk terugloopt in de VS.

Koploper PwC zette in de VS vorig jaar 1,9 miljard dollar om met controlewerk, vergelijkbaar met het jaar ervoor. KPMG zette 739 miljoen euro om, twee procent meer dan in 2021. Deloitte scoorde beter, met een acht procent hogere omzet die opliep tot 1,2 miljard dollar.

Volgens Audit Analytics is dit het derde jaar op rij dat de bedrijven minder geld uittrekken voor accountants. De opleving in 2021 werd volgens het bureau tenietgedaan door de inflatie.

Verwacht wordt dat accountantskantoren in de VS zullen aandringen op kortere contracten, zodat ze vaker hun tarieven kunnen verhogen bij het aangaan van nieuwe contracten. In de VS is het normaal om lange contracten te sluiten met accountantskantoren. Er bestaat daar geen rotatieplicht. 
 

Gerelateerde artikelen