Accountants vertrouwen de NBA maar houden er niet van

Onderzoek hoort klachten over onduidelijkheid, focus en ondersteuning.

Er moet bij de NBA meer aandacht komen voor het MKB. Daarnaast moet de brancheorganisatie zich harder inzetten om de regelgeving te verlagen. De regelgeving, het meest strategische thema in de sector, moet beter toepasbaar worden gemaakt. Tenslotte moet de NBA ook nog meer doen aan vakinhoudelijke ondersteuning van accountants.

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een onderzoek onder accountants dat de NBA heeft gehouden vorig jaar. De mening van zowel actieve als inactieve leden is gepeild. Ook trainees is gevraagd naar hun beleving van de brancheorganisatie.

Ondanks kritiekpunten is het vertrouwen in de NBA groot onder accountants. 81 procent van deze groep respondenten noemt de NBA als belangrijkste belangenbehartiger. Ruim 90 procent van de trainees noemt de NBA als de belangenbehartiger voor alle accountants.

Dat maakt de NBA echter niet geliefd. Qua waardering krijgt de organisatie een 6,3 als rapportcijfer. Men vindt de koers van de NBA onvoldoende duidelijk. Zou het lidmaatschap niet verplicht zijn, dan zouden meer leden afhaken dan dat er lid zouden blijven.

Toch maakt driekwart van de accountants weleens gebruik van een dienst van de beroepsorganisatie zo blijkt. Vakinhoudelijke ondersteuning en de NBA Helpt-webinars zijn de meest populaire diensten van de NBA. 

Maar de vakinhoudelijke ondersteuning zou nog beter kunnen, aldus de accountants die meededen aan het onderzoek. Ook willen accountants meer aandacht van hun beroepsorganisatie voor het MKB, het op een na belangrijkste strategische onderwerp voor de ondervraagde accountants.

Inhoudelijk gaat de NBA niet op in op de roep om meer MKB-focus. Wel laat de organisatie weten dit punt nader te gaan onderzoeken. De komende tijd zal de organisatie aanvullende gesprekken voeren met accountants, waarin ook de verhouding tussen de brancheorganisatie en de MKB-accountants aan de orde zal komen.

Daarnaast maken accountants zich druk over de herijking van het beroepsprofiel zodat het aansluit bij de toekomstbestendige rol van de accountant. Qua strategische prioriteiten zetten de ondervraagde accountants dit onderwerp op de derde plek. Ook de wijziging van het PE-systeem is een issue voor de accountants.

Zouden accountants het zelf voor het zeggen hebben, dan komt het onderwerp aantrekkelijkheid van het beroep met stip op één. Krapte op de arbeidsmarkt en de reputatie van de beroepsgroep worden in dit licht ook genoemd. Dit thema maakt echter geen onderdeel uit van de strategische thema’s van het NBA-bestuur. 

 

Gerelateerde artikelen