Accountants uitgezonderd van beperking toegang Kadaster

Fiscalisten hebben nog geen toegang tot namen in het Kadaster.

Accountants kunnen de registers van het Kadaster op naam voortaan zonder problemen raadplegen. Voorwaarde is dat ze de namen nodig hebben voor de controle van een jaarrekening of op grond van taken in het kader van de Wwft. De betere toegang tot het Kadaster is een opsteker voor accountants, die steeds moeilijker toegang kregen tot data van het instituut.

  • Accountants krijgen betere toegang tot het Kadaster
  • Voorstel om toegang tot Kadasterbesluit te beperken, komt voort uit misbruik van data
  • Notarissen, deurwaarders en financiële dienstverleners met vergunningen kunnen nog steeds op naam raadplegen, maar … 
  • …. voor anderen wordt dit onmogelijk
  • Het Kadaster kan nu ook privéadressen afschermen bij dreiging. 

Dat staat in het voorstel om toegang tot het Kadasterbesluit te beperken. Dit omdat er te vaak misbruik wordt gemaakt van deze data. Raadplegen op naam blijft ook mogelijk voor notarissen, deurwaarders en financiële dienstverleners die een vergunning hebben van DNB of de AFM. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


De wijzigingen in het Kadasterbesluit maken het voor alle anderen onmogelijk om te zoeken op naam. Ook kan het Kadaster privéadressen afschermen in geval van dreiging. “Mede gezien de vele belemmeringen die accountants de laatste tijd in de praktijk hebben ervaren en bij SRA hebben gemeld, zijn we verheugd dat het Kadasterbesluit op deze wijze wordt aangepast”, zo reageert accountantsorganisatie SRA.

De accountantsorganisatie pleit ervoor om ook fiscalisten dezelfde rechten toe te kennen bij het Kadaster als accountants.

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Gerelateerde artikelen