Accountants moeten zich (beter) verzekeren tegen cyberaanvallen

Australische accountants worden gewaarschuwd dat ze niet te licht moeten denken over de cyber-risico’s die juist zíj lopen, met al de vertrouwelijke data die zij beheren.
Op AccountantsDaily waarschuwt een deskundige dat er wettelijk heel wat geregeld is in Australië qua aansprakelijkheidsverzekeringen, maar dat cyber-verzekeringen te vaak worden beschouwd als  “nice to have, not a need to have”.
 
Te vaak heerst bij accountants nog het gevoel dat ‘cyber-aanvallen alleen iets voor anderen zijn’, aldus de expert. En dat is niet terecht – integendeel. Het vaak gehoorde argument dat de gewone aansprakelijkheidsverzekeringen inmiddels een  ‘cyber extension’ zouden kennen is niet geldig, omdat in de betreffende kleine lettertjes de schade die gedekt wordt erg beperkt is, bijvoorbeeld tot Au$100.000.  En dat is, ook gezien nieuwe wetgeving die verplicht tot aantoonbaar degelijke beveiliging van gevoelige data, nauwelijks reëel als maat voor de kosten van en na een cyberaanval. En dan hebben we het nog niet over de onderbreking van de dagelijkse werkzaamheden en het omzetverlies. 
 
En vergeet niet, aldus de expert: een adequate verzekering tegen cyber-aanvallen kan tegen woordig zelfs een sterke USP zijn voor de dienstverlener! 
 
Gerelateerde artikelen