Accountants: meer professionele scepsis nodig in controlewerk

Misschien is het controleproces in essentie mechanisch – maar het werkt alleen als het uitgevoerd wordt door een nieuwsgierige en uiterst kritische scepticus.
Elk jaar komen ‘thought leaders’ uit de auditing bijeen om het controle-ambacht nog beter en effectiever te maken. Uit die gesprekken destilleert het Center for Audit Quality best practices, waar de accountancy-sector haar voordeel mee kan doen.
 
Onlangs publiceerde dat Center for Audit Quality  een artikel Select Auditing Considerations For the 2015 Audit Cycle, waarin uitgelegd wordt hoe accountants hun controlewerk kunnen en moeten verbeteren, door meer scepsis aan de dag te leggen tegenover de onderzochte organisatie, door meer interne control over het rapportageproces, betere risicoweging, planning van de audit en nog meer ‘best practices.
 
Een puur mechanische en protocollaire audit is uiteindelijk schadelijk voor de klant én het kantoor – en bevestigt bovendien het negatieve imago van de dienstverlening door accountants. Hoe grondiger de accountant de klantorganisatie doorlicht en begrijpt, des te waardevoller zullen zijn oordelen en adviezen zijn, zo stelt de  Public Company Accounting Oversight Board. Die daarom ook pleit voor meer professionele scepsis,  een attitude die zorgt voor dóórvragen  en kritische evaluatie van alle ‘evidence’ die beschikbaar gesteld wordt of (uiteindelijk) ter beschikking komt.
 
Een uitgebreidere samenvatting en bespreking van het CAQ-rapport leest u via accountingtoday.com.
Gerelateerde artikelen