Accountancy Benchmark Report onthult actuele marktpositie van accountancy- en administratiekantoren

Accountancy- en administratiekantoren krijgen met het Benchmark Report 2023 meer marktinzicht én praktische tips om hun volle potentieel te bereiken.

81 procent van de accountancy- en administratiekantoren streeft naar een verhoogde productiviteit. Maar wat is een realistische groeidoelstelling? De gemiddelde productiviteit is op dit moment 70 procent, terwijl de top van de markt gemiddeld 80 procent bereikt. 

Dat blijkt uit het Accountancy Benchmark Report van Simplicate. Zij deden onderzoek naar de prestaties van accountancykantoren op basis van een dataset van ruim 400 kantoren in Nederland. Met deze benchmark vergelijken kantoren hun prestaties met de markt en ontvangen ze praktische tips om hun volle potentieel te benutten. Hiermee kunnen kantoren weloverwogen strategische beslissingen nemen over hun bedrijfsvoering. 

Groeimogelijkheden blootgelegd
Het rapport geeft inzicht in drie KPI’s, die kantoren kunnen optimaliseren om zo hun bedrijfsvoering te verbeteren. Daarnaast toont het rapport de resultaten van de top 20 kantoren uit de markt. Door zichzelf met de top te vergelijken, ontdekken kantooreigenaren hun eigen groeipotentieel.

Dit zijn de gemiddelde cijfers uit de onderzoeksperiode augustus 2022 tot en met juli 2023:

Gemiddelde omzet per fte: 119.000 euro
De omzet per fte laat de rentabiliteit en concurrentiepositie van kantoren zien. Accountancykantoren hebben gemiddeld een hogere omzet dan administratiekantoren. Ook zijn grotere kantoren beter in staat om een hogere omzet per fte te behalen dan kleinere kantoren.

Gemiddelde productiviteit: 70 procent 
De productiviteit toont in hoeverre organisaties in staat zijn om tijd te besteden aan klanten. Accountants- en administratiekantoren behalen beide een gemiddelde productiviteit van 70 procent. In de berekening is uitgegaan van het aantal klanturen, afgezet tegen het totaal fte.
Gemiddeld uurtarief in 2023: 95,39 euro. 

Het uurtarief heeft een directe impact op de totaal te factureren omzet. In 2022 vroegen kantoren gemiddeld nog 90,00 euro per uur. Na indexatie is het gemiddelde tarief van 2023 verhoogd naar 95,39 euro. 

Transparantie over cijfers stimuleert groei
De onderzoekers hebben ook met de markt gesproken om te ontdekken wat zij doen om hun prestaties te verbeteren. Daaruit blijkt dat transparantie over de cijfers een belangrijke factor is voor groei. Door medewerkers mee te nemen in bedrijfsdoelstellingen en de actuele resultaten inzichtelijk te maken, draagt iedereen actief bij aan het behalen van het gezamenlijke doel. 

Periodieke onderzoeken naar de accountancybranche
Dit Benchmark Report is onderdeel van periodieke onderzoeken die Simplicate uitvoert en publiceert. Met deze rapporten biedt de organisatie unieke inzichten en adviezen om betere strategische keuzes te maken. 
 

Gerelateerde artikelen