Aanval BDO en Mazars op Big Four faalt in UK

Middelgrote kantoren worstelen met technologie, training en kwaliteit.

Aanval BDO en Mazars op Big Four faalt in UK

Het lukt BDO en Mazars niet om in Engeland de Big Four naar de kroon te steken. Hun controlewerk lijdt aan onaanvaardbare tekortkomingen, aldus de financiële waakhond FRC (Financial Reporting Council) in de jaarlijkse boordeling van de controlekwaliteit. 

BDO en Mazars leggen het af tegen de Big Four op het gebied van langetermijninvesteringen in technologie, training en kwaliteitscontrole, zo blijkt uit het verslag van de FRC. In Engeland proberen vooral BDO en Mazars marktaandeel van de Big Four te veroveren, die de boeken controleren van 98 van de 100 grootste beursbedrijven.

Ook de FRC hoopt op meer concurrentie voor de Big Four, maar de prioriteit van deze waakhond ligt in kwaliteitsverbetering van de accountancy. Volgens het laatste jaarlijkse overzicht dat op donderdag is gepubliceerd, heeft Mazars voor het tweede jaar op rij de laagste scores behaald op het gebied van controles in een groep van zeven middelgrote accountantskantoren die onderzocht zijn. Bijna de helft van de onderzochte controles die Mazars had verzorgd, bleek van onvoldoende kwaliteit te zijn. De FRC vindt het onaanvaardbaar dat fouten die vorig jaar werden ontdekt, nu nog steeds worden gemaakt.

BDO had meer voortgang geboekt. In het UK is BDO het kantoor dat het sterkst is gegroeid bij de 350 grootste beursgenoteerde bedrijven. Het aantal goede controles is gestegen 58 procent een jaar geleden naar 69 procent.

Maar ook BDO blijkt volgens de FRC hardleers. Het accountantskantoor bezondigt zich nog steeds met vier van de vijf belangrijkste fouten die uit een vorige inspectie naar voren kwamen.

Bij de Big Four voldeed 75 tot 80 procent van de controles aan de kwaliteitsnormen.
 

Gerelateerde artikelen