Aanpassingen innovatie in 2e nota van wijziging Belastingplan 2017

De tweede nota van wijziging van het Belastingplan 2017 bevat onder meer enkele aanpassingen in de innovatiebox in de Wet op de vennootschapsbelasting 1969.

Verder bevat de nota een maatregel in het kader van de vrijgestelde beleggingsinstelling (vbi), wijzigingen in het fiscale stelsel voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) en om het herstel van een omissie bij de afvalstoffenbelasting.

Innovatiebox

De nota van wijziging bevat enkele technische aanpassingen in de innovatiebox in de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 (Wet Vpb 1969). Met de eerste aanpassing worden een exclusieve licentie op een aanvullend beschermingscertificaat en een exclusieve licentie op de aanvraag van een octrooi of kwekersrecht gelijkgesteld met een aanvullend beschermingscertificaat respectievelijk de aanvraag van een octrooi of kwekersrecht.

De tweede aanpassing betreft een verduidelijking voor de situatie dat een belastingplichtige een immaterieel activum heeft doorontwikkeld.

De beide andere aanpassingen zien op het terugnemen van het innovatieboxvoordeel wanneer de aanvraag voor een octrooi of kwekersrecht ter zake van een immaterieel activum wordt afgewezen.

  • In de eerste plaats wordt geregeld dat de kwalificerende voordelen uit hoofde van een immaterieel activum dat samenhangt met de aanvraag voor een octrooi of kwekersrecht en op die grond als kwalificerend immaterieel activum wordt aangemerkt voor de toepassing van de innovatiebox worden teruggenomen wanneer vaststaat dat de betreffende aanvraag niet wordt toegewezen.
  • In de tweede plaats wordt geregeld dat het innovatieboxvoordeel slechts wordt teruggenomen voor zover in de aan de afwijzing of intrekking van de aanvraag voorafgaande jaren het immateriële activum ook niet op andere wettelijke gronden als kwalificerend immaterieel activum wordt aangemerkt.
Gerelateerde artikelen