75% ondernemingen zien verrekenprijzen als belangrijkste fiscaal risico

Slechts 21% is nu al compliant met nieuwe standaarden, en een op de vijf zegt niet in staat te zijn om noodzakelijke aanpassingen te realiseren.

Bijna de helft van de deelnemers aan een onderzoek van EY onder finance-afdelingen in 36 landen zegt dat de automatisering niet opgewassen is tegen de vereiste aanpassingen.

Driekwart van de deelnemers noemen ‘tax risk management’ als de eerste prioriteit, in relatie tot transfer pricing, blijkt uit In the spotlight: a new era of transparency. In 2013 was fiscale compliance rond verrekenprijzen nog maar voor 66% een zorg; een aanwijzing dat de wereldwijde roep om meer fiscale transparantie in de C-suite gehoord wordt.

Initiatieven zoals BEPS ( en de Europese vertaling daarvan) dwingen ondernemingen proactief meer informatie openbaar te maken over hun interne boekhoudpraktijken, bijvoorbeeld rond verrekenprijzen. Maar slechts 21% van de deelnemers aan het EY-onderzoek zegt operationeel in staat te zijn om de noodzakelijke aanpassingen door te voeren, en een even klein percentage beweert nu al geheel compliant te (kunnen) zijn en dat conform de vereiste documentatie ook te kunnen aantonen..

Overheden overal ter wereld willen overgaan tot  real-time rapportage – maar 73% van de respondenten monitort de (effecten van) transfer pricing hoogstens op kwartaal- of zelfs jaarbasis, en dat moet veranderen. Slechts 35% zegt in staat te zijn (op tijd) een duidelijke visie en plan de campagne gereed te hebben, maar 69% zegt dat dit wel noodzakelijk en verstandig zou zijn.

Bij veel organisaties zijn het oude en zelfs handmatige systemen die moeizaam te veranderen zijn, 49% klaagt over gebrekkige automatiseringsmogelijkheden.

 

http://www.ey.com/gl/en/newsroom/news-releases/news-ey-75-percent-of-businesses-identify-tax-risk-as-top-transfer-pricing-priority

Gerelateerde artikelen