2015 UK Alternative Finance Industry Report

De markt voor alternatieve financieringen in Groot Brittannië groeide in 2015 met liefst 84%, tot bijna €5 miljard.
Zo berekent het onderzoek Pushing Boundaries, uitgevoerd door het Cambridge Centre for Alternative Finance, Nesta en KPMGn gesponsord door de CME Group Foundation. In 2014 resulteerde dezelfde berekening in een totale waarde van £1,74 miljard. De resultaten laten zien dat de groei er een beetje uit is – van 2013 op 2014 groeide alternative finance nog met 161%.
 
De belangrijkste bevindingen: 
  • De zakelijke kredieten groeiden flink. Ongeveer 20.000 MKB-bedrijven haalden ‘online’ ca £2,2 miljard op- toch nog maar 3,5% van de leningen verstrekt door reguliere banken. Maar in het MKB leverde alternatieve financiering 13,9% van alle kredieten.
  • Het geld komt steeds vaker van institutionele investeerders: bij peer-to-peer leningen aan consumenten kwam 32% van institutionele geldschieters, in de p2p zakelijke kredieten was dat 26%.
  • Giften via crowdfunding acties groeiden het snelst. Het totale geschonken bedrag steeg 500% tot £12 miljoen.
  • Vooral in de financiering van nroerend goed bloeit de alternatieve financiering: in totaal ging het daar in 2015 om ca £700 miljoen die niet (rechtstreeks) van banken of verzekeraars kwam.
  • Ook equity-based crowdfunding is een groeimarkt, met een toename van 295% tot £332 miljoen in 2015. 
De sector is in Groot Brittannië redelijk tevreden met de bestaande wet- en regelgeving. 90% van de ondervraagde spelers zegt geen problemen te hebben op dat vlak. Het grootste risico  dat ervaren wordt betreft fraude en misbruik. 
 
 

___________________________________________________________________________________________________

 

Krijgt uw cliënt de financiering nog rond?

Het is nu tijd om de alternatieven te onderzoeken en de continuïteit en groei van de MKB onderneming veilig te stellen. Voorkom risico’s, volg de masterclass Alternatieve Financieringsvormen en maak een succes van financiering. Meld u direct aan.

___________________________________________________________________________________________________ 
Gerelateerde artikelen