Dijsselbloem wil verbod op publicatie kwartaalcijfers in Code Tabaksblat

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft de Monitoring Commissie Corporate Governance Code (‘Commissie Van Manen) dringend in overweging gegeven een verbod op het publiceren van kwartaalcijfers door beursgenoteerde ondernemingen in de voorstellen tot aanpassing van de Code Tabaksblat op te nemen.

Dit blijkt uit een brief van Dijsselbloem aan de Monitoring Commissie Corporate Governance Code die op 27 januari in afschrift naar de Tweede Kamer is gestuurd. De minister heeft op dezelfde dag een soortgelijke brief naar VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer gestuurd. De Boer zou de VNO-NCW-leden moeten attenderen “op deze kwestie”. De brieven waren al aangekondigd tijdens het op 14 december jl. gehouden wetgevingsoverleg over de implementatie van de gewijzigde Transparantierichtlijn.

Op 1 januari jl. verviel, met de implementatie van de nieuwe Transparantierichtlijn, de wettelijke plicht op het publiceren van kwartaalcijfers. De minister is bevreesd dat, “eventueel onder druk van aandeelhouders”, de beursgenoteerde ondernemingen vrijwillig doorgaan met het publiceren van kwartaalcijfers. “Dit kan ertoe leiden dat het korte termijn belang […] op de voorgrond treedt”, aldus Dijsselbloem. Hij hint in de brieven op een wettelijk verbod op het publiceren van kwartaalcijfers als de beursgenoteerde ondernemingen doorgaan met de vrijwillige openbaarmaking van tussentijdse financiële verklaringen. Eumedion heeft zich tot nu toe op het standpunt gesteld dat ten minste de grootste beursgenoteerde ondernemingen zouden moeten doorgaan met het vrijwillig publiceren van kwartaalcijfers.

• Kamerbrief toezegging WGO vrijwillige openbaarmaking tussentijdse verklaringen

 

(Eumedion)

Gerelateerde artikelen