Waar virologen nog twijfelen of en zo ja, wanneer de tweede golf van virusuitbraken komt, weet menig CFO al precies wanneer hij voor de tweede keer slecht nieuws moet brengen. En dat is eerder dan gedacht…
Algemene Rekenkamer geeft Hoekstra standje: te veel onrechtmatige uitgaven.
Het steeds verschuiven van het eigendom van aandelen betekent niet dat er geen dividendbelasting hoeft te worden betaald.
Er moet een ondergrens komen voor de belasting die grote internationale bedrijven betalen over hun winst in Nederland.
Als de coronacrisis grote gevolgen heeft voor de omzet en liquiditeit van een bv, mogen de bv en aanmerkelijkbelanghouder gedurende 2020 tijdelijk een lager maandloon afspreken. Dit meldt het Forum Fiscaal Dienstverleners.
Saudi-Arabië, Koeweit, Qatar en Belize zijn niet langer belastingparadijzen, vindt het kabinet. De landen zijn geschrapt van de zwarte lijst die Nederland gebruikt om belastingontwijking aan te pakken. Ze blijken toch minstens 9 procent winstbelasting te heffen, de ondergrens die Nederland hanteert.
De International Accounting Standards Board (IASB) heeft enkele veranderingen in de winst-en-verliesrekening en de rapportage van door het management gedefinieerde (of 'non-GAAP') prestatiemaatstaven voorgesteld. De voorstellen moeten op termijn IAS 1 vervangen, met grondslagen voor de presentatie van de jaarrekening. De IASB hoopt hiermee het vergelijken van jaarrekeningen eenvoudiger en zinvoller te maken.
Voor bepaalde personenauto’s en bestelauto’s die op diesel rijden geldt vanaf 1 januari 2020 een fijnstoftoeslag op de motorrijtuigenbelasting. De fijnstoftoeslag leidt tot ongeveer 15 procent meer motorrijtuigenbelasting. De Belastingdienst licht op de eigen site toe om welke voertuigen het gaat.
Spaarders kregen in 2015 zo weinig voor hun geld, dat de spaartaks in dat jaar in strijd is met het Europees recht. Daarmee groeit de druk op de Staat om een compensatie uit te keren. Dat schrijft De Telegraaf op basis van een nog niet gepubliceerde uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.
Per 1 januari 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. KVK belicht in een aantal podcasts de belangrijkste veranderingen in wet- en regelgeving voor ondernemers per 1 januari 2020.
Lange termijn waardecreatie staat tegenwoordig centraler in de verslaggeving van de AEX en AMX-beursgenoteerde ondernemingen.
Het Nederlandse belastingstelsel is "onnodig complex". Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) gezegd in een speech tijdens de jaarlijkse accountantsdag. Hij verwees daarbij naar stokpaardjes als de hypotheekrenteaftrek en belastingvrij sparen voor pensioenen.
De top-75 van beursgenoteerde bedrijven in Nederland communiceert in hun jaarverslagen 11 procent transparanter dan in 2018.
Grote bedrijven waren in de tien jaar tot 2017 een kleiner deel van hun winst kwijt aan belastingen in Nederland.
Beursgenoteerde ondernemingen moeten opener zijn over de rendementen op het geïnvesteerde kapitaal.
Woningcorporaties maken massaal bezwaar tegen de zogenoemde verhuurdersheffing. In een gezamenlijke oproep pleiten ze ervoor "de 1,7 miljard euro aan huuropbrengsten die nu worden afgedragen aan de Staat, in te zetten voor de volkshuisvesting". De oproep wordt ondersteund door meer dan 180 woningcorporaties, meer dan de helft van alle corporaties in Nederland.
Documenten waaruit de betrokkenheid zou blijken van de top van de Belastingdienst bij de toeslagenaffaire, moeten zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer. Kamerleden eisen openheid van verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel.
De coalitiepartijen hebben overeenstemming bereikt over de belastingplannen voor volgend jaar. Dat is de uitkomst van het overleg dat donderdagavond tot laat werd gevoerd op het ministerie van Financiën. Over de precieze inhoud van de plannen wilden de leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet veel kwijt. Vrijdag worden de plannen besproken in de ministerraad.
Uber rekent op een belastingaftrek van miljarden dollars vanaf op het moment dat het technologiebedrijf winst begint te maken. De onderneming, die nu nog verlies draait, maakt daarvoor gebruik van het Nederlandse belastingregime, meldt Bloomberg.
De EU-ministers van Financiën hebben Aruba van de zwarte lijst van belastingparadijzen af gehaald, omdat het land zijn fiscale wetgeving heeft aangepast. Ook Barbados en Bermuda zijn geschrapt, waardoor de lijst nu nog twaalf fiscale boosdoeners telt. De lidstaten waren eerder deze week al overeengekomen dat de drie vrijdag formeel van de zwarte lijst zouden worden verwijderd.
Nederland kan dan optreden tegen bedrijven die landen fiscaal tegen elkaar uitspelen, zegt de FNV.
De wildgroei van winstbegrippen maakt het steeds moeilijker om bedrijven met elkaar te vergelijken.
De EU wil liever met alle 36 OESO-landen samen een akkoord bereiken.
Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) laat 22.500 risicovolle aangiften uit 2016 onderzoeken.
Het kabinet wil niet meer dat bedrijven dwangsommen fiscaal kunnen aftrekken.
De miljarden aan royalty's die door internationale bedrijven naar Nederland worden gehaald, gaan meestal naar dit belastingparadijs.
Wat is er veranderd op 1 januari met de vennootschapsbelasting, afschrijvingen van gebouwen en de strengere CFC-maatregel?
De uitgangspunten en normen 2018 voor de waardering van verpachte gronden (grasland en bouwland) in box 3 zijn bekend.
De 'Landelijke Landbouwnormen 2018' zijn beschikbaar. Hierin staan de normbedragen voor 2018 voor de meest gangbare kostenposten, en voor bepaalde bedrijfsmiddelen en voorraden voor agrarische bedrijven.
Vrijwel alle werkenden in Nederland gaan er dit jaar in hun nettoloon op vooruit. Het meest profiteren werknemers met een laag tot middelhoog inkomen, zo blijkt uit gegevens van loonstrookverwerker ADP. Maar doordat het lage btw-tarief ook omhoog gaat is het nog de vraag of werknemers in hun portemonnee daadwerkelijk meer overhouden.
Google heeft in 2017 zo'n 20 miljard euro via Nederland naar belastingparadijs Bermuda gesluisd. Dat is ongeveer 4 miljard euro meer dan het Amerikaanse internetbedrijf een jaar eerder via de veelbekritiseerde belastingroute liet stromen. De bedragen komen uit de jaarrekening van Google Netherlands Holdings, die de multinational vlak voor de jaarwisseling heeft gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD).
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn de opbrengsten flink opgelopen. Van 2,6 naar 53 miljard euro.
In de strijd tegen belastingontwijking heeft Nederland een lijst opgesteld met daarop zogenoemde laagbelastende landen, zo meldt het ministerie van Financiën. Deze 21 landen krijgen te maken met maatregelen van het kabinet die belastingontwijking moeten tegengaan.
Op 1 januari verandert er weer veel als gevolg van nieuwe wet- en regelgeving, en door het belastingplan van het kabinet dat deels in werking treedt. Een selectie uit de vele maatregelen.
Op dinsdag 1 januari – nieuwjaarsdag – is de Belastingdienst gesloten.
Beursgenoteerde ondernemingen moeten meer informatie geven over welk rendement het management op de geïnvesteerde middelen (return on invested capital) denkt te kunnen behalen, en over wat daarbij de waardedrijvende factoren zijn.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl