Mogelijk einde aan aftrekbaarheid dwangsommen

Het kabinet wil niet meer dat bedrijven dwangsommen fiscaal kunnen aftrekken.

Minister Hoekstra (Financiën) heeft dat gezegd in antwoord op vragen van D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Aanleiding is het gedrag van metaalverwerker Harsco – gevestigd op het terrein van Tata Steel in Velsen-Noord – dat geregeld milieuregels negeert en veel overlast veroorzaakt voor omwonenden. Ondanks een opeenstapeling van dwangsommen van de provincie Noord-Holland heeft Harsco nog weinig verbeterd.

Niet effectief

In tegenstelling tot boetes kunnen dwangsommen worden afgetrokken van de winstbelasting. Dat steekt de provincie Noord-Holland. Hoekstra begrijpt, "zeker in deze casus", dat daar ook in de Tweede Kamer vraagtekens bij worden gezet. Daarom wil hij onderzoeken of de regels kunnen worden aangepast, mogelijk al volgend jaar.
De minister houdt daarbij "een aantal kleine slagen om de arm". Uitvoerbaarheid door de Belastingdienst, die de handen al vol heeft aan een reeks nieuwe belastingwetten en de nasleep van een uit de hand gelopen reorganisatie, is daarbij "een punt van aandacht".

Fiscale behandeling van schikkingen

Hoekstra kijkt ook naar de fiscale behandeling van schikkingen, zoals ING die vorig jaar trof om te ontkomen aan vervolging wegens een gebrekkige aanpak van witwasrisico's. De bank betaalde bij elkaar 775 miljoen euro, en beloofde daarbij geen belastingaftrek te claimen. Dat roept de vraag op of dit wel had gekund.

[avg-advertorial slug=”ontdek-actuele-ontwikkelingen-en-uitspraken-rond-de-dga”]

Gerelateerde artikelen