Werkgevers hebben onderschat hoe snel de arbeidsmarkt aan zou trekken en daardoor ontstaan personeelstekorten. Ruim de helft van de werkgevers heeft moeite om geschikt personeel te werven, blijkt uit een onderzoek van salarisverwerker ADP, adviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij.
De Nederlandse export is in april verder gegroeid ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dit keer bedroeg de stijging 2,9 procent. Dat bleek woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Voor het vierde jaar op rij groeit de zakelijke dienstverlening sneller dan de totale economie. ING Economisch Bureau verwacht dit jaar een volumegroei van 3,5%. Het vertrouwen van ondernemers is groot. Een deel van hen ziet verdere verbetering van het economisch klimaat en verwacht meer personeel aan te nemen.
De in mei afgesloten cao’s kennen met 1,68 procent een gemiddelde dat uitkomt boven het gemiddelde van de voorafgaande maanden van 2017 (1,58 procent). Daarmee is mei de vierde achtereenvolgende maand met een maandgemiddelde dat boven het jaargemiddelde ligt.
Mede dankzij de florerende huizenmarkt nam de groei in de bouwbranche in 2016 bovengemiddeld sterk toe. De omzet steeg met bijna 11 procent, ten opzichte van 7,4 procent voor het totale mkb. De winstgroei in de bouw kwam uit op maar liefst 81,2 procent. Daarmee deed de branche het veel beter dan het mkb-gemiddelde met een groei van 20,4 procent en ook veel beter dan in voorgaande jaren. Toen liet de winst een groeicijfer zien van 56 procent in 2015 en 48 procent in 2014.
Het aantal failliet verklaarde bedrijven is gestegen. In mei 2017 zijn er 17 bedrijven meer failliet verklaard dan in april. Het aantal faillissementen in april was het laagste in ruim 9 jaar. In mei steeg het aantal faillissementen vooral in de branches industrie, handel en informatie en communicatie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De Nederlandse bouw presteert sterker dan die in de meeste andere Europese landen. Tot en met 2019 groeit de bouwsector opgeteld met 12 procent, blijkt uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw.
De automotive heeft een positief jaar achter de rug. De omzetgroei trok in 2016 verder aan tot bijna 9 procent. In 2015 was de groei nog 5,5 en in 2014 -1,1 procent. Daarmee deed de autobranche het beter dan het mkb als geheel dat een omzetgroei van 7,4 procent telde. De winst nam eveneens toe met 12,9 procent, maar de groei was wel aanzienlijk lager dan in de voorgaande twee jaren. Dit werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door een stijging van de personeelskosten met 11 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
Het gaat dit jaar goed met de detailhandel. Voor 2017 wordt een omzetgroei verwacht van 2,5%, voor 2018 is dat 2%. Het internet trekt een steeds groter deel van die groei naar zich toe. Het online aandeel in de totale omzet van de detailhandel groeit naar verwachting van 12,5% in 2016 naar 25% in 2025. Drijvende krachten zijn onder meer webshops in kleding, schoenen, elektronica en speelgoed. Na een lange aanloop komt ook online boodschappen doen van de grond.
De omzet in de groothandel is in het eerste kwartaal van 2017 met 12 procent gestegen. Het is in de afgelopen vijf jaar niet eerder voorgekomen dat de omzet met dubbele cijfers toenam. Alle sectoren droegen bij aan de omzetgroei. De grondstoffensector gaf verreweg de grootste impuls als gevolg van de grote prijsstijgingen in dit segment.
De transportsector heeft in het eerste kwartaal van 2017 ruim 5 procent meer omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is de grootste omzetstijging in zes jaar tijd. Ook voor het tweede kwartaal zijn de transportondernemers over het algemeen positief gestemd. Zo verwacht bijna 30 procent van de transporteurs dat de omzet zal stijgen in het tweede kwartaal.
De horeca profiteert volop van de economische groei in Nederland en de ons omringende landen. De omzetvolumes stijgen dit jaar met 5 procent doordat consumenten vaker buiten de deur drinken, eten en slapen. Ondernemers putten vertrouwen uit vier opeenvolgende jaren van groei wat leidt tot een hausse van nieuwe eetgelegenheden en hotels.
De omzetgroei in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf is in 2016 opnieuw versneld. Gemiddeld steeg de omzet met 7,4 procent, versus 5,1 een jaar eerder. Vooral de bouw en specialistische zakelijke dienstverleners deden het op alle fronten goed, terwijl de industrie enigszins achterbleef. De winst groeide echter niet in dezelfde tred mee. Deze cijfers laten al voor het derde jaar op rij een stagnatie zien. Dit is voor een belangrijk deel veroorzaakt door een stijging in de personele kosten.
De detailhandel heeft in het eerste kwartaal 4,8 procent meer omzet geboekt dan in hetzelfde kwartaal van 2016. De verkopen (het volume) namen met 2,9 procent toe. Het aantal openstaande vacatures was het hoogst van de afgelopen twintig jaar, en ondernemers verwachten hun personeelsbestand verder uit te breiden.
Het aantal faillissementen in Nederland daalt in 2017 met zo’n 12 procent, zo is de verwachting van kredietverzekeraar Atradius. Deze faillissementsdaling is minder groot dan in de afgelopen jaren.
Administratieve dienstverleners, zoals accountants en belastingadviseurs, hebben in het eerste kwartaal van 2017 een omzetgroei van 3,4 procent geboekt. Dit is een lagere groei dan in het vierde kwartaal van 2016 en ook lager dan in het eerste kwartaal van vorig jaar, toen de groei respectievelijk 3,7 en 5,8 bedroeg.
Verzekeraars zien hun vermogen om te veranderen en cyberrisico’s als grootste bedreigingen voor hun sector. Verder beschouwen ze voor het eerst sinds de start van het onderzoek de alsmaar voortschrijdende technologie als risicofactor. Dat blijkt uit ‘Insurance Banana Skins 2017’, een onderzoek dat het Britse Centre for the Study of Financial Innovation (CSFI) heeft uitgevoerd, in samenwerking met PwC.
De omzet van hotels, restaurants, snackbars en cafés steeg in het eerste kwartaal van 2017 met bijna 3 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. De omzet van de horeca neemt al vier jaar onafgebroken toe. Ook het volume, het aantal consumpties en overnachtingen, nam in het eerste kwartaal toe.
Van alle Europese topclubs is Manchester United het meeste geld waard: ruim € 3 miljard. Dit blijkt uit een analyse van KPMG naar de ondernemingswaarde die de 32 belangrijkste clubs in Europa vertegenwoordigen. Ajax en PSV zijn de twee Nederlandse clubs in die lijst.
Bedrijven in transport en logistiek krijgen het dit jaar met een groei van 2,5% opnieuw drukker, maar dreigen daarvan minder over te houden. Tariefdruk blijft een knelpunt. Tot dusver stond dit het herstel bij bedrijven niet in de weg, maar dat is nu voorbij.
In het eerste kwartaal van 2017 hebben uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en payrollbedrijven 1,1 procent meer omgezet dan in het kwartaal ervoor, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Na 17 jaar advisering over regeldruk van voorgenomen en bestaande wetgeving houdt Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk, per 1 juni 2017 op te bestaan. Verlenging is om juridische redenen niet meer mogelijk: de kaderwet adviescolleges staat dat niet toe.
Beursgenoteerde bedrijven geven wereldwijd in hun jaarverslagen in beperkte mate inzicht in de risico’s die zij als gevolg van cybercrime lopen en de maatregelen die zij nemen om dit soort incidenten te voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG.
Door de goede voortgang van het fosfaatreductieplan hoeft de melkveehouderij in de derde periode van dit jaar minder in te krimpen dan eerder was voorzien. Het reductiepercentage voor boeren wordt voor de derde periode vastgesteld op 12 procent in plaats van de eerder voorgenomen 20 procent. Het is de ambitie dit percentage ook te behouden voor de rest van dit jaar.
Het bereik van en de waardering van ondernemers over de dienstverlening van de Kamer van Koophandel (KvK) nemen toe. Dat blijkt uit het Jaarverslag 2016 van de KvK.
De bouwsector behaalde een omzetstijging van 5,5 procent in het eerste kwartaal van 2017. Bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw, waaronder de bouw van woningen en gebouwen, zagen de omzet met bijna 10 procent toenemen. De vergunde bouwsom voor zowel woningen als bedrijfsgebouwen nam toe. Dit meldt het CBS in de Kwartaalmonitor Bouw.
Het Nederlandse bedrijfsleven heeft in 2015 bijna 7,7 miljard euro gespendeerd aan Research & Development (R&D), iets meer dan het jaar ervoor. De tien bedrijven met de grootste uitgaven namen samen ruim een kwart van dat bedrag voor hun rekening. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuwe, definitieve cijfers op basis van de R&D-enquête.
Grote delen van de Nederlandse industrie gaat het voor de wind. De groei komt over heel 2017 naar verwachting uit op 3%, de hoogste productietoename sinds 2011. Dit stelt ING Economisch Bureau in het Vooruitzicht Industrie.
Na een recordaantal projecten in 2015, vertoonde het aantal investeringsprojecten in ons land in 2016 een lichte daling. Tegelijkertijd stijgt het vertrouwen van buitenlandse investeerders in het Nederlandse vestigingsklimaat.
Leiderschapsstijl en de culturele fit van de beoogd CEO worden als belangrijkste selectiecriteria aangegeven, gevolgd door specifieke sectorkennis. Trackrecord als bestuurder is relatief minder belangrijk.
Het aantal makelaarsbedrijven is sinds 2010 met ruim 10 procent toegenomen. De ruim 9.000 makelaars die Nederland begin 2017 telde, is het hoogste aantal in zeven jaar tijd. Begin 2010 telde Nederland nog 8200 makelaars. Dit meldt het CBS vandaag.
In het eerste kwartaal van 2017 bedroeg de totale hypotheekomzet €23,2 miljard. Met een recordstijging van ruim 46 procent ten opzichte van Q1 2016 is dit het beste kwartaal in 10 jaar tijd. De groei van het aantal doorstromers en oversluiters is ook dit kwartaal groot. Respectievelijk zijn deze groepen met 46 procent en 40 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden.
Van de volgende generatie leiders van familiebedrijven verwacht 47% dat de markt waarbinnen zij opereren in de komende 2 à 3 jaar te maken krijgt met disruptie. Verder verwacht 27% marktaandeel te verliezen aan nieuwkomers. Dit blijkt uit Deloitte’s NextGen Survey.
Het kabinet wil langs vier richtingen acties uitvoeren om het Nederlandse vestigings- en investeringsklimaat te versterken. Het gaat om een bedenktijd bij overnames, voldoende participatie van Nederlandse institutionele beleggers, versnelde analyses van bedrijfssectoren waar nationale veiligheid speelt en deelname aan een Europees initiatief om te bereiken dat Europese bedrijven buiten de EU dezelfde vrijheid krijgen om te investeren als binnen de EU.
Bedrijven in de industrie hebben in het eerste kwartaal van 2017 een omzetgroei van 10,3 procent behaald. Daarmee zet de industrie de groei door die eind vorig jaar begon. Ook de afzetprijzen stegen met 10,3 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in de Kwartaalmonitor industrie.
Het MKB blijft banenmotor in Nederland. Analoog aan de economische groeicijfers is de werkgelegenheid in het MKB ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar met gemiddeld 3,5% gegroeid.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl