Door de snelle groei van de industrie zijn bedrijven minder goed in staat geschikt personeel te vinden.
Kleine metaalbedrijven hebben te maken met materiaaltekorten en hogere prijzen.
De Europese industrie neemt in recordtempo nieuwe werknemers aan.
Voor het eerst sinds 2008 is de inflatie boven de drie procent.
Winkels in Nederland hebben in juni hun verkopen opnieuw zien aantrekken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om een toename van 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met juni 2019 kwam de omzet van de detailhandel bijna 17 procent hoger uit.
De Franse economie, de op een na de grootste van de eurozone, heeft in het tweede kwartaal weer groei getoond. Geholpen door het afbouwen van de coronalockdown in het land gaven Franse consumenten weer wat meer uit. Ook trokken onder meer de bedrijfsinvesteringen aan.
De prijzen die Nederlandse industriebedrijven voor hun producten vragen, lagen in juni opnieuw veel hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De sterk gestegen olieprijzen zijn daar voor een groot deel debet aan.
De snelheid waarmee de overgang naar hernieuwbare energie plaatsvindt is maar moeilijk bij te houden. Daarop wijst topman Maarten Otto van het grote energienetwerkbedrijf Alliander bij de presentatie van de halfjaarcijfers.
De economische bedrijvigheid in de eurozone groeit in juli in het sterkste tempo in 21 jaar. Dit komt door het herstel van de coronacrisis en de verdere versoepeling van de coronamaatregelen.
Bouwbedrijven kunnen goede zaken doen als ze hun lichtere graafmachines en shovels binnenkort inruilen voor exemplaren die geen broeikasgassen uitstoten. De hogere aanschafprijs wordt gecompenseerd door lagere verbruiks- en onderhoudskosten.
Voor driekwart van de bedrijven blijft de westerbuur het belangrijkste handelsland.
De werkloosheid in Nederland is in juni uitgekomen op 297.000 werklozen. Dat is 3,2 procent van de beroepsbevolking, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De laatste keer dat er minder dan 300.000 werklozen waren, was in maart 2020 bij het begin van de coronacrisis.
Van de werknemers die in de coronacrisis de horeca hebben verlaten, verwacht het overgrote deel niet terug te keren naar die sector. Daarnaast zegt een vijfde van het huidige horecapersoneel binnen twee jaar over te stappen naar een ander beroep.
De macro-economische vooruitzichten voor Nederland zijn positief.
De gevreesde faillissementsgolf onder bedrijven als gevolg van de coronacrisis blijft voorlopig uit. Waarschijnlijk is de verwachte piek in het aantal faillissementen met ongeveer een half jaar vertraagd tot het tweede kwartaal van volgend jaar
Werkgevers maakten vooral tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 gebruik van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) en daarna veel minder.
Dertigduizend banen op de tocht in primaire en secundaire sectoren.
Driekwart van de zelfstandige professionals werkt door tijdens de vakantie. Dat terwijl het overgrote deel (80%) snakt naar vakantie. Nemen ze vrij, dan raakt zeventien procent van slag. Een kwart loopt op vakantie te tobben over het werk.
De productie van de Nederlandse industrie is op het hoogste niveau ooit uitgekomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg de productie in mei met 16,5 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder.
Engelse bedrijven moeten orders schrappen omdat ze niet kunnen leveren.
Mededingingstoezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) krijgt meer meldingen van fusies binnen. In de eerste helft van dit jaar werden er al bijna evenveel meldingen gedaan als in heel coronajaar 2020.
Complete bouwwerken liggen stil omdat ze niet meer lonend zijn.
De consumptie door Nederlandse huishoudens lag in juni ruim 9 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook ten opzichte van juni 2019, toen er nog geen coronapandemie was die de consumptie beperkte, gaf de Nederlandse consument afgelopen junimaand met 4 procent fors meer uit.
Er wordt volop geprofiteerd van de versoepeling van de coronamaatregelen en het economisch herstel.
De ruime overheidssteun vanwege de coronacrisis heeft de 'zombificatie' van de Europese economie verergert.
Bij de meeste bedrijven zijn er geen duidelijke afspraken over de inrichting van de thuiswerkplek. Ook over werktijden van het personeel zijn geen duidelijke afspraken gemaakt.
Krimp van de veeteelt, akker- en glastuinbouw groeien door.
De economie van de Verenigde Staten zal dit jaar naar verwachting aanzienlijk harder gaan groeien dan eerder gedacht, door het sterke herstel na de coronacrisis. Er wordt gerekend op een groei van 7 procent, wat de sterkste vooruitgang sinds 1984 zou zijn.
De coronasteun van de overheid heeft ruim 13.000 bedrijven niet kunnen redden. Deze ondernemingen maakten gebruik van steunmaatregelen, maar werden uiteindelijk toch opgeheven. De kans dat een bedrijf werd opgeheven veel kleiner dan wanneer het geen overheidssteun ontving is groter.
Minder eerlijke koffie en thee, wel meer slaafvrije bananen en chocola.
De Nederlandse industrie kampt met de langste levertijden en grootste tekorten aan materialen ooit gemeten. Dit komt onder meer door problemen in de containervaart. Veel vracht is weken vertraagd en het kan nog maanden duren voordat de schepen weer volgens planning varen.
Toplandbouw verhuist naar Zeeland, Flevoland en noord-Nederland.
De wereldhandel is in april toegenomen, maar die stijging was wel veel minder sterk dan in de voorgaande maand. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn maandelijkse wereldhandelsmonitor.
Volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal cafés vorig jaar met 3 procent gedaald tot minder dan 10.000. Het is voor het eerst sinds het statistiekbureau in 2007 met de metingen begon dat het aantal kroegen tot onder de 10.000 is gezakt.
Waarde van bedrijfspanden is in vijf jaar bijna verdubbeld.
Bedrijven aan huis willen gelijke behandeling met collega’s in andere sectoren.
AccountantWeek.nl informeert over zaken die voor accountants, medewerkers van MKB-accountantskantoren en hun klanten écht relevant zijn. Als lid ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
AccountantWeek.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor (finance) professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl