Windmolens op agrarische grond: ondernemingsvorm naar bv

Agrariërs die hun grond exploiteren aan energiemaatschappijen voor windmolens en zonnepanelen, doen er verstandig aan om de onderneming in te brengen in een bv.

De ondernemers lopen het risico op het betalen van tienduizenden euro’s aan inkomstenbelasting als zij niet tijdig kiezen voor de juiste ondernemingsvorm. Dat stelt Peter van Brakel, fiscalist bij advies- en accountantsorganisatie Accon avm.

Voor de plaatsing van één windmolen kan een ondernemer rekenen op een vergoeding van 40.000 – 50.000 euro per jaar. Een mooie bijverdienste, maar niet zonder gevaar. Van Brakel: “Een contract wordt aangegaan voor een lange termijn, in de meeste gevallen niet korter dan 20 jaar. Op het moment dat het boerenbedrijf wordt verkocht maar de grond onder de zonnepanelen blijft, wordt deze gezien als privébezit. Hierdoor moet voor de resterende periode van de huur de verschuldigde inkomstenbelasting in een keer worden afgedragen.”

Om een grote belastingclaim te voorkomen, is het volgens Van Brakel verstandig de onderneming tijdig (geruisloos) in te brengen in een bv zodat een overgang naar privé wordt voorkomen. Van belang is wel om dit minstens drie jaar voor verwacht uittreden te doen. Kijk voor een toelichting ook de aflevering van Boerenbusiness TV met fiscalist Peter van Brakel.

 

(Accon avm)

Gerelateerde artikelen