Wiebes neemt extra maatregelen na mogelijk veiligheidslek Belastingdienst

Na mediaberichten over beveiligingsproblemen bij de Belastingdienst, neemt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën extra maatregelen. Hij wil daarmee risico's maximaal uitsluiten. Er komt ook een onafhankelijk meldpunt waar medewerkers problemen en misstanden bij de fiscus kunnen melden.

Wiebes maakte dat woensdag bekend, een dag voor een debat met de Tweede Kamer over de kwestie. Het tv-programma ZEMBLA meldde 1 februari dat de fiscus gegevens van 11 miljoen belastingbetalers en 2 miljoen bedrijven onvoldoende heeft beveiligd. Het zou gaan om de periode van 2013 tot 2016.

Wiebes zei vorige week al dat hij gaat uitzoeken of er door de fiscus fouten zijn gemaakt met de beveiliging van financiële en persoonlijke data van belastingbetalers. De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid, begon inmiddels een onderzoek.

Wiebes spreekt over “ernstige aantijgingen'' en hij neemt de signalen “uiterst serieus''. Hij benadrukt dat op dit moment niet vaststaat dat er regels zijn overtreden bij de beveiliging van informatie.

Volgens Wiebes is het meest pijnlijke punt dat medewerkers zich blijkbaar geroepen hebben gevoeld hun zorgen anoniem buiten de Belastingdienst te melden, zoals zij dat eerder ook al deden. “Dit is onaanvaardbaar voor een organisatie die voor zijn verbeteringen vooral afhankelijk is van de eigen medewerkers'', zo reageert hij op vragen van Kamerleden.

Wiebes roept de medewerkers die naar ZEMBLA stapten, op om naar het nieuwe meldpunt te gaan. Zij kunnen daar, desnoods anoniem, hun informatie kwijt.

Lees ook:

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen