Wetsvoorstel btw-behandeling vouchers

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft het wetsvoorstel btw-behandeling van vouchers aan de Tweede Kamer aangeboden. Met het voorstel wordt de Europese voucherrichtlijn per 1 januari 2019 in de btw-wetgeving ingevoegd.

De voorgestelde wijzigingen beogen een einde te maken aan een aantal onduidelijkheden voor de btw bij leveringen en diensten waarbij vouchers (zoals zegels, waarde- en cadeaubonnen) worden gebruikt.

De nieuwe regels hebben in het bijzonder betrekking op de definitie en de soorten van vouchers, het al dan niet heffen van btw bij transacties met (betaling) van vouchers en de maatstaf van heffing bij belaste transacties met vouchers. De invoering van de wijzigingen zijn voorzien per 1 januari 2019.

Naast wijzigingen in de btw-wetgeving zullen er ook aanpassingen plaatsvinden in de regelgeving en besluiten ten aanzien van zegels, waarde- en cadeaubonnen. Voor het beleid ten aanzien van telefoonkaarten zijn er geen materiële wijzigingen voorzien. Het voorstel maakt onderscheid naar vouchers voor enkelvoudig gebruik, waarbij de plaats, de aard en het btw-tarief van de prestatie op het moment van uitgifte van de voucher vaststaat (bijvoorbeeld: een bioscoopbon) en vouchers voor meervoudig gebruik, hetgeen alle andere vouchers omvat.

 

(Bron: PwC)

Gerelateerde artikelen