WBSO en Horizon 2020

In KP6 en KP7 hoeven bedrijven die gebruik maken van de WBSO dit belastingvoordeel volgens de Europese Commissie niet toe te rekenen aan individuele KP-projecten of onderzoekers. De door een bedrijf verrekende WBSO is daarmee niet relevant voor het bepalen van de loonkosten die mogen worden gedeclareerd in KP6- of KP7-projecten.

Deze status van de WBSO is door de Europese Commissie vastgelegd op een lijst van aan personeelskosten gerelateerde belastingmaatregelen. Deze lijst is te vinden in het document ‘Eligibility of taxes and charges related to personnel under FP6 and FP7’.

Naar aanleiding van een vraag van het ministerie van Economische Zaken heeft de Europese Commissie aangegeven dat, vanwege wijzigingen in de opzet van H2020, deze lijst niet automatisch ook van toepassing is op Horizon 2020, de opvolger van KP7. Aan personeelskosten gerelateerde belastingmaatregelen als de WBSO moeten opnieuw door de Commissie worden beoordeeld in hun relatie tot Horizon 2020. Op dit moment ligt de WBSO voor een dergelijke beoordeling voor bij de Europese Commissie.

Door deze positie van de Commissie bestaat er op dit moment geen garantie dat de door een bedrijf verrekende WBSO niet relevant zal zijn voor het bepalen van de loonkosten die mogen worden gedeclareerd in Horizon 2020 projecten. De uiteindelijke beoordeling door de Europese Commissie zal hier meer duidelijkheid over moeten geven.

Gerelateerde artikelen