Waakhond UK hekelt boete-gezeur van accountants

Accountants boos over record aan boetes van 45,5 miljoen pond.

Accountants moeten stoppen met klagen over extra controle van de toezichthouder en boetes voor controlefouten. In plaats daarvan kunnen ze beter de kwaliteit van hun controlewerk verbeteren. Dit zegt John Thompson in de Financial Times. Thompson is hoofd van de Financial Reporting Council (FRC), de Britse waakhond van accountancy.

Vorig jaar werd er een record aan financiële sancties opgelegd aan de sector. Accountants hebben de afgelopen jaren veel kritiek gekregen omdat ze verzuimd hebben alarm te slaan bij een reeks bedrijfsfaillissementen, zoals retailer BHS en outsourcer Carillion. 

Kopstukken van de accountantskantoren klaagde steen en been over de pittige aanpak van de FRC. De accountancy zou door al die boetes minder aantrekkelijk worden voor jong talent, zo luidde de klacht. 

"Het heeft geen zin om te klagen over de boetes", aldus de FRC-baas. “De oplossing ligt volledig in de handen van de accountantsorganisaties. Doe een goede controle en je komt niet in de problemen met ons.” Klagen over de waakhond is volgens hem "alsof je de dokter de schuld geeft omdat hij zegt dat je ziek bent".

Hij reageerde op het recordbedrag van 46,5 miljoen pond aan boetes die de waakhond afgelopen jaar heeft opgelegd aan accountantskantoren en de partners. De meeste boetes gingen naar de big four, die de controlemarkt voor grote bedrijven monopoliseren. KPMG kreeg onlangs de allerhoogste boete voor een kantoor van 14,4 miljoen pond. Dit voor het opzettelijk misleiden van de toezichthouder tijdens inspecties van de controles van de failliete outsourcer Carillion in 2017 en het in het UK genoteerde Regenersis in 2015.

De waakhond richt de pijlen nu op middelgrote accountantskantoren, waarvan hij hoopt dat ze uiteindelijk in de hoop dat die uiteindelijk kunnen concurreren met de big four. Onlangs kregen BDO en Mazars ervan langs van de FRC, de twee voornaamste uitdagers van de big four. 

Maar Thompson, die het roer in 2019 overnam nadat hij HM Revenue & Customs had geleid, zei dat de klachten van auditors over de FRC die hun scores bij de inspecties bekritiseerden, 

Gerelateerde artikelen