Waakhond UK gaat vrede sluiten met de Big Four

Meer concurrentie gaat van de agenda, focus gaat op kwaliteit van de audit.

De Britse toezichthouder op de accountancy, de Financial Reporting Council (FRC), is niet langer uit op het kraken van de concurrentiepositie van de Big Four. In plaats daarvan gaat alle aandacht uit naar betere kwaliteit van accountantscontroles.

Dat zegt Richard Moriarty, de nieuwe voorzitter van de FRC die in oktober aan is getreden. Dat is een opmerkelijke koerswijziging. Jaren probeerde de FRC de dominantie van de Big Four te verkleinen door ook kleinere kantoren in staat te stellen grote bedrijven te controleren. Meer concurrentie zou vanzelf leiden tot betere kwaliteit, zo was de gedachte.

Maar Moriarty vindt het geen probleem als de Big Four de hele FTS 100 (de honderd grootste beursgenoteerde bedrijven in UK) blijven controleren. “Ik zou het zeker niet als een mislukking zien”, zegt hij in de Financial Times. “Ik zou mezelf de vraag stellen: zijn het goede audits? Zijn ze effectief?” 

Zijn prioriteit is om controles van hoge kwaliteit te garanderen en het vertrouwen in de sector te vergroten. Hij steunt de plannen van de overheid om grote beursgenoteerde bedrijven met een Big Four-auditor te verplichten een deel van de controle uit te besteden aan een ander kantoor.

Overigens vindt Moriarty meer concurrentie in de sector wenselijk, maar die is volgens hem een middel om een doel te bereiken en geen doel op zich. Op dit moment controleren de Big Four in Engeland de boeken van 98 van de honderd grootste bedrijven. In de mid-cap FTSE 250 is het marktaandeel van de Big Four 84 procent.

Moriarty, die tot dit voorjaar vijf jaar lang leidinggaf aan de Britse luchtvaarttoezichthouder, heeft niet alleen zijn standpunt ten aanzien van de concurrentie verzacht, maar ook aangegeven dat de waakhond zijn toon tegenover de sector zal matigen. 

Gerelateerde artikelen