VS en China sluiten deal over inspecties PCAOB

200 Chinese beursfondsen in de VS riskeren een delisting.

De VS en China hebben een nieuwe overeenkomst gesloten over de inspectie van de boeken van Chinese bedrijven met een beursnotering in de Amerika.  Het gaat om ongeveer 200 Chinese bedrijven met een Amerikaanse beursnotering. 

Hoewel details ontbreken stellen waarnemers dat de overeenkomst sterk lijkt op die uit 2013.  Ook toen werd geregeld dat toezichthouders van de PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board) toegang kregen tot financiële informatie van de Chinese vestigingen van de desbetreffende beursfondsen. PVAOB-medewerkers reizen deze maand naar Hong Kong om checken of China woord houdt.

In 2013 leidde de soortgelijke afspraak tot teleurstellende resultaten. Amerikaanse toezichthouders kregen in de VS geen toegang tot financiële informatie van de Chinese bedrijven die ze wilden inspecteren. Pas onder dreiging dat desbetreffende Chinese bedrijven van de Amerikaanse beurzen verwijderd zouden worden, kwam er een nieuwe overeenkomst. 

Insiders denken dat de afspraken dit keer wel worden nagekomen, omdat er meer op het spel staat. Toch zijn er nog heel wat analisten die denken dat de deal uitdraait op een teleurstelling, waarna honderden bedrijven hun Amerikaanse beursnotering verliezen.
 

Gerelateerde artikelen