Vrijstaande woningen dit jaar acht procent duurder

De verkoop van het aantal vrijstaande woningen is gestegen met tien procent.

In het eerste kwartaal van 2024 wonnen vrijstaande woningen aan populariteit. Ten opzichte van een jaar eerder zijn er tien procent meer vrijstaande woningen verkocht, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

  • Vrijstaande woningen werden begin dit jaar acht procent duurder
  • De vrijstaande woning maakt veertien procent uit van het woningareaal in ons land
  • De gemiddelde verkoopprijs is 628.000 euro. 

Vrijstaande woningen maken 14 procent uit van alle woningverkopen in het eerste kwartaal 2024. Meer vrijstaande woningen die al lang te koop stonden, vonden een nieuwe eigenaar. De gemiddelde verkoopprijs van een vrijstaande woning is 628.000 euro, acht procent hoger dan een jaar geleden.

Langere verkooptijd …

De gemiddelde verkooptijd van een woning is in het eerste kwartaal van 2024 iets gestegen, van 30 naar 34 dagen. Dat is overigens in een eerste kwartaal van het jaar niets bijzonders, de verkooptijden lopen dan altijd iets op. Over de langere termijn gezien dalen de verkooptijden.

… maar kortere verkooptijd dan 2023

Vergeleken met een jaar eerder gaat de verkoop van een woning gemiddeld een week sneller. Voor ieder afzonderlijk woningtype, behalve vrijstaand, geldt dat de verkoop gemiddeld meer dan tien dagen sneller verloopt dan een jaar eerder.

ING: Huizen tot acht procent duurder door hoge lonen

Gerelateerde artikelen