Vrijspraak oud-CFO KPMG voor fraude kantoorpand

Voormalig KPMG-bestuurder Jaap van Everdingen hoeft niet de cel in.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat er te weinig aanknopingspunten zijn waaruit blijkt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan fraude rond de bouw van het KPMG-kantoor in Amstelveen. 

Ook de andere drie verdachten in de zaak, waaronder projectontwikkelaar Fred Meijer, werden vrijgesproken.

Het OM eiste een celstraf van negen maanden tegen Van Everdingen en zes maanden tegen Meijer. Ook zou het bedrijf van Meijer een boete moeten betalen van 100.000 euro. Tegen twee andere personen werden werkstraffen geëist. Tegen het bedrijf van één van hen, dat zou zijn gebruikt om geld wit te wassen, was een boete van 50.000 euro geëist. Ook hier ging de rechter niet in mee.

De zaak draaide allemaal om de verhuizing van KPMG naar een gigantisch kantoorgebouw aan de A9 in Amstelveen. KPMG gooide de verhuizing op ruimtegebrek, maar het Openbaar Ministerie stelde dat eigen gewin de belangrijkste drijfveer moest zijn geweest.

De accountant verkocht de zelf ontwikkelde nieuwbouw en huurde die vervolgens. KPMG deelde mee in de 94 miljoen euro opbrengst, veel meer geld dan de 28 miljoen waarop het bedrijf had gerekend. Om de winst kunstmatig omlaag te krijgen, volgde een list: de 39 miljoen euro kostende inrichting werd in één keer afgeboekt. Ook zouden de betrokkenen een valse overeenkomst en valse facturen hebben opgesteld.

Volgens Justitie, dat door een ruzie over onderlinge betalingen de constructie in de gaten kreeg, werd met de trucage 13,5 miljoen euro belasting ontdoken. Maar de rechtbank oordeelt dus nu dat er te weinig aanknopingspunten zijn om de verdachten hiervoor de berechten. 

Van Everdingen ontkende bij de zitting in januari iets frauduleus te hebben beoogd met de bouw van het pand. Ook zou niemand zich hebben verrijkt met het pand, claimde de ex-bestuurder. “Dit was geen trucje. KPMG had geen enkele winstambitie met deze transactie. Niemand heeft zich hier verrijkt, wat de kranten daar ook over schrijven.”

Van Everdingen, die samen met zijn gezin bij de uitspraak aanwezig was, reageerde opgelucht, schrijft het FD. "Ik ben ontzettend blij. Na vijf jaar procederen was ik het vertrouwen in de overheid verloren. Maar gelukkig hebben we wel goede rechters in dit land." 

Gerelateerde artikelen