Vragen over invoering OOB-status voor woningcorporaties

Het is nog onduidelijk wanneer woningcorporaties worden aangemerkt als ‘organisaties van openbaar belang’ (OOB).

Hierover bericht Aedes, de Vereniging van Woningcorporaties. 

De beoogde invoeringsdatum van 1 januari 2018 is verstreken zonder dat hierover een besluit is genomen. 

De OOB‑status voor woningcorporaties brengt strengere eisen met zich mee voor de accountantscontrole. Voor de ruim 200 corporaties die het betreft, heeft de OOB-status grote gevolgen voor de jaarrekeningcontrole en de samenwerking met de externe accountant. 

De jaarrekeningcontrole mag alleen worden uitgevoerd door accountantskantoren die OOB’s mogen controleren. Op dit moment zijn dat maar negen organisaties. Daarnaast mogen woningcorporaties met OOB-status niet hetzelfde kantoor inschakelen voor zowel de controle van hun jaarrekening als voor adviesdiensten. Dit maakt de zoektocht naar een nieuwe accountant nog lastiger, terwijl nu al 30 procent van de corporaties daarmee moeite heeft.

Aedes wil de komende tijd duidelijkheid verschaffen over de gevolgen van de OOB-status. Samen met de Stuurgroep Woningcorporaties van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) verzamelt Aedes vragen over dit onderwerp van zowel corporaties als accountants. In een nog te publiceren document met FAQ zullen deze zo goed mogelijk worden beantwoord. U kunt uw vragen stellen via p.minke@aedes.nl.

Gerelateerde artikelen