Voorstellen NOB inzake praktische vereenvoudiging van het belastingstelsel

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) heeft een lijst met voorstellen aan het ministerie van Financiën gestuurd die moeten leiden tot vereenvoudiging van de fiscale wetgeving.

In een aantal bijlagen bij de brief aan Financiën heeft de NOB een aantal voorstellen tot vereenvoudiging van het belastingstelsel opgenomen. Dit betreft een overzicht van door de NOB van haar leden en secties ontvangen voorstellen.

De voorstellen in de eerste bijlage voldoen naar de mening van de NOB aan het in de uitnodiging gestelde criterium dat het moet gaan om ‘praktische vereenvoudigingen’ en ‘oplossingen voor bestaande knelpunten uit de praktijk’. De voorstellen zijn zoveel mogelijk per belastingmiddel gerubriceerd. De NOB merkt op dat het beoordelen van de exacte budgettaire gevolgen voor haar niet mogelijk is door het ontbreken van macro-informatie. De tweede bijlage bevat een aantal voorstellen die niet of niet geheel aan dit criterium voldoen.
 
Verder beveelt de NOB aan dat nog eens kritisch wordt gekeken naar de punten aangedragen in het Olifantenpaadjes project van enkele jaren geleden en de notulen van het Beconoverleg in het algemeen om te bezien of in het verleden terzijde gelegde vereenvoudigingsvoorstellen heroverwogen kunnen worden of versneld kunnen worden uitgevoerd.

 Voorstellen NOB voor vereenvoudiging belastingstelsel

Gerelateerde artikelen