Voetbalclub VVV-Venlo gered door de WHOA

De Belastingdienst en de crediteuren schrapten 80% van de schulden.

De Limburgse voetbalclub VVV-Venlo is dankzij een WHOA-procedure voor een groot deel verlost van de financiële schulden. Met de Belastingdienst en de crediteuren zijn afspraken gemaakt over een gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden. 

VVV-Venlo, dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie van het betaald voetbal (de eerste divisie), betaalt schuldeisers twintig procent van de vorderingen. Dat percentage is wettelijk geregeld in de WHOA.

De WHOA is in 2021 van kracht geworden om faillissementen te voorkomen van bedrijven die in de kern nog gezond zijn. Daarvoor is nodig dat een meerderheid van de schuldeisers akkoord gaan met een regeling, waarbij schulden worden geschrapt. 

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) is sinds 1 januari 2021 van kracht. Deze wet biedt ondernemingen een extra mogelijkheid om een faillissement te voorkomen. Op basis van de WHOA kan de rechtbank een onderhands akkoord tussen een onderneming en zijn schuldeisers en aandeelhouders goedkeuren (homologeren), als daarmee het faillissement van de schuldenaar kan worden voorkomen. De homologatie leidt ertoe dat het akkoord verbindend is voor alle bij het akkoord betrokken schuldeisers en aandeelhouders. Bedoeling is dat deze regeling het minnelijk schuldsanerings- en herstructureringstraject versterkt. Meer informatie over de WHOA-procedure is te vinden op de website van de Rechtspraak.

VVV startte de WHOA-procedure op nadat de Venlose club in het seizoen 2022-2023 een verlies leed van bijna twee miljoen euro. Oorspronkelijk wilde de Koelclub de procedure in 2023 al afronden, maar dat bleek niet haalbaar. 

Omdat niet alle crediteuren wilden insstemmen met de voorgestelde regeling, is VVV-Venlo naar de rechtbank gegaan. Die kan een WHOA-regeling verbindend verklaren.

De rechtbank heeft donderdag de bindende uitspraak gedaan dat het ingediende verzoek van VVV is gehonoreerd. Dat betekent dat de schuldeisers die niet instemden alsnog verplicht zijn om met het akkoord mee te gaan en dat een groot gedeelte van de schuldenlast van de Venlose club verdwijnt.[Artikel gaat verder na deze alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accounancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


 

Gerelateerde artikelen