Verzekeraars beboet vanwege reis naar China

Verzekeraars SRLEV en Vivat Schadeverzekeringen hebben elk een boete gekregen van 200.000 euro van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Dat is omdat ze in april 2017 een reis naar China hebben georganiseerd voor 35 medewerkers van financiële dienstverleners waarmee werd samengewerkt. En dat mag niet, zegt de toezichthouder.

Doel van de reis was om de genodigden te laten kennismaken met de Chinese cultuur en manier van zakendoen bij Anbang, de Chinese eigenaar van zowel SRLEV als Vivat. De AFM beschouwt een exclusieve reis als deze als een niet toegestane vorm van beloning, ook als de uitgenodigde deelnemers zelf alle kosten dragen.

De verzekeraars hebben het zogeheten provisieverbod en een vergelijkbare provisieregeling overtreden. Sinds 2013 betalen klanten hun financiële dienstverlener rechtstreeks. Adviseurs en bemiddelaars mogen voor verzekeringen dus geen vergoeding of beloning (provisie) meer ontvangen van de verzekeraar die de polis aanbiedt. Dat is om ervoor te zorgen dat de tussenpersonen onafhankelijk blijven en zich volledig kunnen richten op de belangen van de klant.

(ANP)

Gerelateerde artikelen