Zakelijke dienstverlening groeit minder snel in 2019

De groei onder zakelijke dienstverleners vlakt wat af volgend jaar, maar bedrijven en overheid zoeken nog altijd meer adviesdiensten.

De groei van de sector zakelijke dienstverlening komt volgend jaar lager uit. Het groeitempo valt in 2019 terug tot 3,5 procent. Dat verwacht ING Economisch Bureau.

Reden voor de groeivertraging is een iets lagere groei van de economie en de investeringen. Het hoge vertrouwen van zakelijke dienstverleners stabiliseert, nu verwachtingen over economisch klimaat minder positief worden. In 2019 is de flexbranche niet langer de snelste groeier, maar nemen organisatieadviesbureaus die positie over.

Zakelijke dienstverlening groeit 3,5 procent in 2019
De zakelijke dienstverlening groeit in 2019 naar verwachting met 3,5 procent. Hoewel de bedrijfsinvesteringen en de economie iets minder hard groeien dan in 2018 is de toename nog altijd voldoende voor een flinke volumegroei. Voor het zesde jaar op rij is de groei van zakelijke dienstverleners hoger dan die van het bbp. Veel zakelijke dienstverleners zijn bovendien binnenlands georiënteerd en hebben hierdoor minder last van de mogelijke effecten van brexit en een handelsoorlog dan de Nederlandse economie als geheel.

Ferdinand Nijboer, ING sectoreconoom zakelijke dienstverlening: “De groei onder zakelijke dienstverleners vlakt wat af volgend jaar, maar bedrijven en overheid zoeken nog altijd meer adviesdiensten en andere dienstverlening om hun organisaties vooruit te helpen. Voor zakelijke dienstverleners is het vinden van het juiste personeel om aan die extra vraag naar hun diensten te voldoen een grote uitdaging”.

Flexbranche verliest koppositie in 2019
In 2018 behoort de flexbranche tot de snelst groeiende branches. De bron van groei is binnen die branche echter aan het verschuiven van uitzenden naar werving en plaatsing voor werk met een langer karakter. Hierdoor zal de groei in 2019 lager uitvallen. Een meer adviserende branche zoals de consultancy kan die toppositie in 2019 wel eens overnemen. De verwachte daling van woningtransacties levert de met de huizenmarkt verbonden branches als notariskantoren lagere groei op.

Vertrouwen zakelijke dienstverleners stabiliseert
Het ondernemersvertrouwen ligt met 19 gemiddeld over het afgelopen jaar op een hoog niveau. De ontwikkeling in de laatste kwartalen wijst er echter op dat het vertrouwen in 2019 zal afnemen. Zo ziet eind 2018 nog maar een op de zeven ondernemers een verbetering van het economisch klimaat, waar dat eerder dit jaar een op vijf was.

Extra banen, maar personeel vinden blijft een uitdaging
Nog altijd verwacht een kwart van de ondernemers het personeelsbestand de komende maanden uit te breiden. Het vinden van geschikt personeel blijft daarbij lastig. Meer dan een derde van de zakelijke dienstverleners ziet dit nu als groeibelemmering. Het aantal werknemers is in het derde kwartaal van 2018 ten opzichte van een jaar eerder met 26.000 toegenomen. Dit is exclusief de banengroei via de uitzendbranche (+49.000) die via uitzenders bij andere sectoren werkzaam zijn.

Lees ookSFAA Winnaar Cloud Award 2018: 'Bedrijfskundige vraagstukken vinden wij het leukst'
 

Gerelateerde artikelen