Vergoedingen voor beëindiging werkzaamheden als cardioloog behoren tot winst

De vergoedingen die een cardioloog van een ziekenhuis ontving in verband met de beëindiging van zijn werkzaamheden als vrijgevestigd medisch specialist, zijn door de belastinginspecteur terecht tot de winst uit onderneming gerekend. Van aftrekbare premies voor lijfrenten is geen sprake, zo heeft Rechtbank Zeeland-West-Brabant geoordeeld.

Belanghebbende (X) oefende tot en met 28 februari 2011 een praktijk uit als cardioloog binnen een maatschap in een ziekenhuis. Hij was niet bij het ziekenhuis in dienstbetrekking. In verband met de beëindiging van zijn werkzaamheden als vrijgevestigd medisch specialist heeft X een vergoeding van in totaal € 750.000 van het ziekenhuis ontvangen. Het bedrag is overgemaakt aan een door X opgerichte bv, waarvan X enig aandeelhouder en bestuurder is.

De Inspecteur heeft bij de aanslag IB/PVV 2011 correcties toegepast in verband met de ontvangen vergoeding van € 750.000. De correctie is voor een bedrag van € 184.000 (vergoeding voor overdracht van de praktijk als goodwill) niet in geschil. In geschil is of de correctie voor de ontvangen vergoedingen voor beëindiging van de toelatingsovereenkomst (€ 353.000) en voor beëindiging van de dotterovereenkomst (€ 213.000) (hierna: de vergoedingen) terecht is.

Volgens Rechtbank Zeeland-West-Brabant is dat het geval. Nu de vergoedingen zien op de beëindiging van de overeenkomsten die in het kader van de onderneming waren gesloten, heeft de Inspecteur deze terecht tot de winst uit onderneming gerekend. Van (een) onbelaste schadevergoeding(en), zoals X die voorstaat, is geen sprake X stelt dat hij met de bv een lijfrenteovereenkomst heeft gesloten en dat hij daarom premies voor lijfrenten als uitgaven voor inkomensvoorzieningen in aanmerking mag nemen. In het onderhavige geval is de lijfrente echter niet bedongen als tegenprestatie voor de overdracht van een onderneming aan de bv. Reeds om die reden kan X de lijfrentepremies niet als uitgaven voor inkomensvoorzieningen in aanmerking nemen, oordeelt de Rechtbank.

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen