VEB zet vraagtekens bij vertrek CFO ING, kamer voorzichtig positief

Waarom lukt het ING nu om wel een zondebok aan te wijzen voor de witwasaffaire, terwijl dit het Openbaar Ministerie (OM) eerder niet lukte?

Dat is een van de vragen die leeft bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) na het aangekondigde vertrek van financieel directeur Koos Timmermans bij de bank.

VEB-directeur Paul Koster vindt het raar dat Timmermans nu wordt 'geslachtofferd'. Dit gebeurde pas nadat vanuit de samenleving een storm van kritiek was losgebarsten op de bank . “Is hier een zondebok gezocht?", aldus Koster.

ING moet volgens Koster met een goede uitleg komen over de gang van zaken voorafgaand aan het vertrek van de financieel directeur. Ook wil hij dat de bank duidelijke stappen zet met het verbeteren van het naleven van de regels.

Kamer voorzichtig positief over vertrek ING'er
Politiek Den Haag reageert met voorzichtig optimisme op het vertrek van de financieel directeur van ING, Koos Timmermans. Diverse Kamerleden zijn tevreden dat het witwasschandaal bij de bank iemand de kop kost, maar vragen zich tegelijk af of het vertrek vooral is ingegeven door de maatschappelijke druk op ING.

“Dat er pas consequenties volgen na zoveel maatschappelijke en politieke druk geeft te denken'', zegt PvdA'er Henk Nijboer. “Als CFO Timmermans blijkbaar verantwoordelijk is voor de witwaspraktijken bij ING, dan is onmiddellijk vertrek zonder vertrekregeling gepast.''

Mahir Alkaya (SP) zet eveneens zijn vraagtekens bij de motivatie van de bank. “Ik vraag mij sterk af of ING dezelfde conclusie had getrokken als er niet zoveel ophef was ontstaan.''

Ook binnen de coalitie is vrijwel niemand rouwig om het vertrek van Timmermans. D66-Kamerlid Joost Sneller vindt het terecht dat Timmermans opstapt. “Alleen een geldboete voor ING, terwijl de top van de bank vrijuit ging, voelde als onvoldoende.''

CDA'er Erik Ronnes spreekt van “een goede stap''.

Gerelateerde artikelen