VEB wil dat AFM werkzaamheden KPMG bij Imtech onderzoekt

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft toezichthouder AFM verzocht kritisch te kijken naar de werkzaamheden van KPMG bij Imtech en zo nodig handhavend op te treden.

“KPMG en accountant Thunnissen keurden de jaarrekening over 2014 goed, vijf maanden voor het faillissement van Imtech. Opvallend was dat de accountant meende dat er geen onzekerheid was over het voortbestaan (going concern) van Imtech,” aldus de VEB.

Gisteren werd al bekend dat de curatoren van Imtech KPMG voor de rechter sleept, omdat het accountantskantoor weigert documenten te verstrekken die volgens de juristen van belang zijn om de oorzaken te achterhalen van de grote financiële problemen waaronder de onderneming in 2015 bezweek.

Jaarrekening 2014

Volgens de VEB blijkt uit het curatorenverslag van 19 juni 2017 dat de AFM KPMG een boete van 1,245 miljoen euro heeft opgelegd voor tekortkomingen in de controle van de Imtech jaarrekening over 2011. VEB: “KPMG had een goedkeurende verklaring bij de jaarrekening over 2011 in het maatschappelijk verkeer gebracht zonder dat daaraan de vereiste controlewerkzaamheden zijn vooraf gegaan, zo oordeelde de AFM. Het is de vraag of KPMG bij de controle van de jaarrekening 2014 wel de juiste controlewerkzaamheden heeft verricht.” VEB directeur Paul Koster: “Voor beleggers is een goedkeurende accountantsverklaring een houvast bij beleggingsbeslissingen; zeker als het een ongeclausuleerde verklaring over going concern betreft zoals door KPMG afgegeven bij de Imtech jaarrekening over 2014. De vraagt rijst hoe het mogelijk is dat er een goedkeurende verklaring kan worden afgegeven vijf maanden voor zo’n groot faillissement. KPMG heeft dan ook heel wat uit te leggen. De AFM moet onderzoeken welke procedures KMPG heeft gevolgd of wellicht heeft genegeerd waardoor dit opmerkelijke oordeel tot stand is gekomen.”

Continuïteitsoordeel

KPMG was jarenlang de accountant van Imtech en heeft ook de jaarrekening over 2014 gecontroleerd en van een goedkeurende accountantsverklaring voorzien. In de bijbehorende toelichting liet de accountant weten there remain no material uncertainties with respect to going concern. Een paar maanden later, op 13 augustus 2015, vroeg Imtech haar faillissement aan. De accountant dient bij zijn continuïteitsoordeel een periode van minimaal 12 maanden in de toekomst in acht te nemen. Het faillissement betekent dat de 1,1 miljard euro die Imtech in juni 2013 en oktober 2014 bij haar aandeelhouders ophaalde, is verdampt. 

Oordeel van AFM

Naast het continuïteitsoordeel heeft de VEB tevens vraagtekens bij een drietal andere posten in de Imtech jaarrekening en de controle daarvan door de accountant. Het betreft de posten onderhanden werk; debiteuren; en goodwill. VEB: “Uit de uitgebreide controleverklaring blijkt dat de accountant deze onderwerpen heeft aangemerkt als key audit matter. Gezien het faillissement van Imtech is het de vraag of de accountant deze posten goed heeft gecontroleerd en niet had moeten aandringen op verdere afwaarderingen. De VEB heeft de AFM verzocht de totstandkoming van de goedkeurende verklaring bij de Imtech jaarrekening over 2014 kritisch te onderzoeken en zo nodig handhavend op te treden.

 

Gerelateerde artikelen