VEB: Twaalf beursbedrijven zonder accountant

Twaalf in Amsterdam genoteerde bedrijven hebben op dit moment geen accountant om de jaarrekening te controleren. Dit meldt de beleggersvereniging VEB. Het is onzeker of deze bedrijven nog een gecontroleerde jaarrekening over 2020 gaan uitbrengen.

De VEB vreest gebrek aan zicht op de prestaties van de beursfondsen. ‘De blik van een onafhankelijke buitenstaander is beleggers veel waard. Bij ondernemingen is het de accountant die – na zorgvuldige controle – moet aangeven of de gepresenteerde cijfers en feiten een getrouw beeld van de werkelijkheid geven. Het belang van die onafhankelijke controle is ook wettelijk erkend. Zonder accountantscontrole kan een onderneming simpelweg geen jaarrekening publiceren. Dat is voor veel betrokkenen, waaronder beleggers, een onacceptabele en onwenselijke situatie.’

De VEB wil nu duidelijkheid hebben van deze bedrijven over hun pogingen om een accountant te vinden. ‘De vereniging wil van hen de zekerheid dat alle wettelijke mogelijkheden daarbij benut zijn en uitleg over de achtergronden van het falen in die pogingen. Omdat de accountantscontrole en daarmee de jaarrekening voor beleggers van fundamenteel belang zijn bij het nemen van beleggingsbeslissingen, houdt de VEB voortaan een overzicht bij van ondernemingen zonder accountant.’ De VEB wil ook dat de NBA, de AFM en de beurs zelf in actie komen.
 

12 beursgenoteerde bedrijven zonder accountant
Alumexx
AND International Publishers
Bever Holding
DGB Group
Esperite
IEX Group
Lavide Holding
MKB Nedsense
Morefield Group
New Sources Energy
Oranjewoud
Value8
Gerelateerde artikelen