Van der Steur: ‘pas toe of leg uit’ beginsel bij ‘country-by-country reporting’

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over de wijze waarop een motie van Kamerlid Arnold Merkies (SP) uitgevoerd zal gaan worden. De motie betrof de Europese richtlijn over de openbaarmaking van informatie over de winstbelasting door bepaalde ondernemingen en bijkantoren ('country-by-country reporting').

Van der Steur zegt dat hij in de onderhandelingen over het richtlijnvoorstel zal bepleiten dat het openbaar maken van wereldwijd uitgesplitste fiscale informatie die geen betrekking heeft op EU-lidstaten en ook niet op de niet-coöperatieve jurisdicties, zal plaatsvinden volgens het beginsel ‘pas toe of leg uit’. Dat geeft de dochteronderneming of het bijkantoor van een niet-EU-moederonderneming, die de rapportage zou moeten publiceren de mogelijkheid uit te leggen waarom zij die informatie niet openbaar kan of wil maken.

“Het doel van de openbaarmaking is immers om de publieke opinie van informatie te voorzien en op die wijze bedrijven ertoe te bewegen minder belasting te ontduiken of te ontwijken en het vertrouwen in belastingsystemen te herstellen. Diezelfde publieke opinie kan dan ook van invloed zijn op de naleving van de publicatieplicht. De formele handhaving zal erop gericht zijn dat het ‘pas toe of leg uit’ beginsel wordt toegepast op de rapportage over fiscale informatie over derde landen. Een boete zal dan opgelegd worden als noch de fiscale informatie wordt gegeven, noch wordt uitgelegd waarom die niet wordt gegeven," aldus Van der Steur.

Gerelateerde artikelen