Van Dam wil snellere uitbetaling betalingsrechten

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken wil een aantal maatregelen nemen om de uitbetaling van de betalingsrechten rechten te versnellen. Daarmee komt hij tegemoet aan een motie van de Tweede Kamer waarin verzocht wordt te streven naar volledige uitbetaling van betalingsrechten in december van het jaar over welke deze betaald worden, en uiterlijk in januari.

Dit schrijft Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer. Van Dam zegt er naar te streven om alle betalingen zo snel mogelijk uit te voeren, maar vanwege de controlevoorschriften is het niet mogelijk om alle betalingen voor 1 februari af te ronden. “Dit vanwege controles in kader van de vergroeningsvoorwaarden die pas na 1 februari plaats kunnen vinden. Zo moet voor het duurzaamheidscertificaat worden gecontroleerd op het in stand houden van 50% van de akkerranden en moet het telen van een nagewas na een vroeg geoogst stikstofbindend gewas gecontroleerd worden.”
 
Ook wordt de betaling vertraagd omdat er in specifieke complexe bedrijfssituaties nog nader onderzoek moet worden gedaan om tot een correcte uitbetaling over te gaan. Ook de afhandeling van bezwaar- en beroepsprocedures kan tot vertraging leiden.

De staatssecretaris ziet een aantal mogelijkheden om de betalingen te versnellen. Zo zijn er meer controles in de aanvraag ingebouwd, waardoor de kwaliteit van de aanvragen toeneemt en de afhandeling vlotter verloopt. Het aantal controles zal voor de aanvraag 2017 verder worden uitgebreid (o.a. preliminary checks). Ook ziet de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) nog ruimte om het controleproces verder te optimaliseren, mede op basis van de huidige ervaringen.

Verder wijst Van Dam erop dat een eerdere uitbetaling ook kan worden bereikt door de aanvraagperiode te vervroegen, omdat dan eerder aan de afhandeling begonnen kan worden. “Tot nu toe is de sector daar geen voorstander van. Voor de lopende Gecombineerde Opgave 2016 is dit niet meer mogelijk, maar in latere jaren mogelijk wel. Vlaanderen maakt gebruik van deze mogelijkheid, de uiterste indieningsdatum is daar 21 april,” aldus Van Dam.

• Kamerbrief over uitbetaling van betalingsrechten

Gerelateerde artikelen