Vakantiegeld 2020 meevallertje voor bijna alle werknemers

Bijna alle werknemers die eind deze maand het vakantiegeld ontvangen, zien een meevallertje tegemoet.

Het netto vakantiegeld valt als gevolg van aangepaste belastingtarieven hoger uit in vergelijking met vorig jaar. Alleen lagere, parttime lonen tussen de 1.000 en de 1.250 euro per maand zijn een uitzondering: zij leveren ten opzichte van 2019 enkele euro’s in. 

Dat blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP.

De meevaller wordt veroorzaakt door het belastingpercentage voor bijzondere beloningen, waaronder het vakantiegeld, dat in veel gevallen hoger uitvalt dan in 2019. Minimumloners (21.069 euro per jaar) houden bijna 30 euro meer vakantiegeld over en voor werknemers met een modaal inkomen (36.500 euro per jaar) geldt een plus van iets meer dan 6 euro. 

Twee keer modaal en hoger profiteert verhoudingsgewijs het meest: doordat het tarief met 2,25 procentpunt daalt, houden zij zeker 120 euro meer over. Daar tegenover staat een groep die te maken krijgt met een tariefverhoging en onvoldoende baat heeft van de hogere arbeidskorting. Lagere, parttime lonen tussen de 12.960 en de 16.200 per jaar leveren respectievelijk bijna 6 en ruim 7 euro van het vakantiegeld in.

Gerelateerde artikelen