Update ISO 19011 voor interne audits

De herziening van ISO 19011, de richtlijn voor het uitvoeren van interne audits van managementsystemen, is bijna gereed.

Organisaties moeten voor steeds meer onderwerpen en stakeholders aantonen dat ze hun zaken op orde hebben en in staat zijn om voortdurend betere prestaties te leveren. (Interne) audits worden daarmee steeds belangrijker. Door een goede uitvoering en rapportages met resultaten te maken in taal die het management begrijpt en aanspreekt, krijgen managementsystemen meer toegevoegde waarde.

Belangrijke reden voor herziening van ISO 19011 is de nieuwe structuur en kerninhoud (HLS – High Level Structure) van alle managementsysteemnormen waarop audits worden uitgevoerd.

ISO 19011 sluit nu beter aan op de HLS en besteedt daarom meer aandacht aan aspecten als het auditen van risicogebaseerd denken, leiderschap en procesmanagement. Deze aspecten helpen om het strategische en het operationele niveau van managementsystemen beter op elkaar aan te laten sluiten.

Vanuit Nederland is een zeer actieve bijdrage geleverd aan de herziening van deze norm.

Naar verwachting wordt deze komende zomer gepubliceerd. Voor NEN aanleiding om op donderdag 20 september een evenement te organiseren: ‘Auditing in beweging’. ‘Auditing in beweging’ vindt plaats op donderdag 20 september in het Beatrixgebouw in Utrecht. Het gehele programma en aanmelden: www.nen.nl/congresiso19011.

Gerelateerde artikelen