UK stelt ’tampon tax’ aan de kaak bij Europese Commissie

David Gauke, de Britse staatssecretaris van Financiën, gaat de zogeheten ‘tampon tax’ aankaarten bij de Europese Commissie. De UK wil eigenlijk van deze btw-heffing op sanitaire producten af, maar Brusselse regelgeving belemmert dat.

In de UK geldt voor sanitaire artikelen een btw-tarief van 5%. In de jaren ’70 van de vorige eeuw verlaagde de Labourregering het tarief van 17,5% naar 5%. Een verdere verlaging mocht en mag niet van Europa.

Deze week werd in het Britse parlement een amendement in stemming gebracht dat de regering zou dwingen om in onderhandeling te treden met Brussel over het afschaffen van de btw op sanitaire producten in de UK. Het amendement werd trouwens met 305 tegen 287 stemmen verworpen. De regering liet weten dat dergelijke fiscale wijzigingen alleen kunnen na een voorstel van de Europese Commissie zelf en dat daarna alle 28 lidstaten unaniem voor moeten zijn.

Staatssecretaris Gauke liet echter weten toch de zaak van de tampon tax aan te kaarten bij de Europese Commissie en andere lidstaten in de hoop hen ervan te overtuigen dat landen zelf de btw-heffing op sanitaire artikelen mogen afschaffen.

• ‘Tampon tax’ issue to be raised with the European Commission

Gerelateerde artikelen