Uitspraak Hoge Raad kan fiscus btw-miljoenen kosten

Volgens branchekenners heeft het bijzondere arrest van de Hoge Raad verregaande implicaties.

De Belastingdienst gaat jaarlijks een forse hoeveelheid btw-inkomsten missen, als gevolg van een recent arrest van de Hoge Raad. De hoogste rechter oordeelde dat beleggingsfondsen van vermogensbeheerders onder bepaalde voorwaarden gevrijwaard zijn van btw-betalingen, meldt Het Financieele Dagblad.

Dat is de uitkomst van een acht jaar durende rechtsgang tussen de fiscus en vermogensbeheerders Wijs & van Oostveen (W&O) en NoordNederlands Effectenkantoor (NNEK). Uit jaarverslagen volgt dat de partijen hierdoor samen minstens 3,5 miljoen euro aan btw-afdracht terugvorderen. Dat bedrag loopt dankzij rentes mogelijk verder op.

Volgens branchekenners heeft het bijzondere arrest van de Hoge Raad verregaande implicaties. De verwachting is dat een gelijk speelveld ontstaat tussen beleggingsfondsen, banken en vermogensbeheerders. 'De kosten voor dienstverlening zullen omlaaggaan, waardoor de consument kan profiteren', zegt Frank 't Hart, de advocaat die de rechtszaak tegen de Belastingdienst voerde. Over de consequenties voor de fiscus zegt hij: 'Dit leidt ertoe dat men gigantische bedragen misloopt, wellicht tientallen miljoenen op jaarbasis.'

 

(ANP MediaWatch)

Gerelateerde artikelen