Uitleg over Wwft aangepast na verwarring bij accountants

Tot eind mei mogen accountants reageren op Handreiking 1124.

De NBA heeft een aantal losse eindjes opgelost over de handreiking over de Wwft, de veelbesproken wetgeving over witwassen en financiering van terrorisme. De ministeries van Financiën en van Justitie en Veiligheid hebben geholpen met de reparatie. De laatste wetswijzigingen zijn verwerkt in de aanpassing. 

De handreiking 1124 Richtsnoeren Wwft werd in 202 uitgebracht als schriftelijke toelichting voor accountants over het toepassen van de Wwft.  Deze uitleg is nu aangepast op bijna zestig onderdelen. Zo is er nadere uitleg wie als client van een component de auditor kwalificeert, wanneer het nexus-vereiste geldt, of een instelling over een bewijs van registratie van de UBO’s (ultimate beneficial owner) moet beschikken en of er meldplicht is bij herstel.

Een belangrijke reden om de handreiking 1124 Richtsnoeren Wwft aan te passen, waren de vele vragen over de Wwft die vooral vanuit de MKB-praktijk werden gesteld. Verwarring was er zoal over de vraag wie de UBO is bij een stichting administratiekantoor (STAK). Ook liepen accountants vast bij de vraag hoe om te gaan met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor beleidsbepalers.

Accountants en belanghebbenden kunnen tot en met 31 mei reageren op de herziene handreiking 1124 Richtsnoeren Wwft.
 

Gerelateerde artikelen