‘Top FC Twente moet weg vanwege financiële misstanden’

Bestuurders die tussen 2013 en juni 2015 indirect of direct betrokken waren bij de financiële misstanden van FC Twente, moeten hun functie bij de club neerleggen. Dat is een van de aanbevelingen uit het onafhankelijke onderzoek dat Ben Knüppe naar de onregelmatigheden bij FC Twente uitvoerde.

Het gaat om Gerald van den Belt, Hennie ten Hag, Hein Trebbe en Joop de Winter. Aanvullend mogen Joop Munsterman en Aldo van der Laan in geen enkele functie bij FC Twente terugkeren. Directeur Van den Belt is niet meer geloofwaardig na de gebeurtenissen bij de eredivisieclub tussen 2012 en 2015, schrijft Ben Knüppe in het onderzoek dat hij in opdracht van de licentiecommissie van de KNVB en de gemeente Enschede heeft verricht en dat dinsdagavond openbaar is gemaakt.

Knüppe concludeert dat er bij FC Twente door de torenhoge ambities een ongezonde cultuur is ontstaan en dat er niet altijd integer is gehandeld. ‘Bestuursleden die geld leenden of zich garant stelden hadden te veel in de melk te brokkelen. Wie betaalt, bepaalt, leek het motto van het bestuur. Solide bedrijfsvoering was ondergeschikt aan de ambitie. FC Twente werd geleid als een familiebedrijf, maar dan in de slechte betekenis van het woord. Velen namen het niet al te nauw met regels en afspraken’, aldus de onderzoeker.

Het bestuur heeft al toegezegd dat de aanbevelingen worden doorgevoerd. ‘De bestuursleden nemen het rapport nu zorgvuldig door en beraden zich over de vervolgstappen. In de loop van woensdag zullen we met een nadere reactie komen’, kondigde interim-directeur Onno Jacobs aan.

Directeur Bert van Oostveen van de KNVB meent dat de aanbevelingen hard maar noodzakelijk zijn. ‘Bestuurlijk is er de afgelopen jaren een puinhoop van gemaakt. Bovendien hebben bestuursleden bewust financiële informatie achtergehouden en dat is kwalijk. Daardoor staat de club op de rand van de afgrond.’

De financiële situatie bij de club is nog steeds zorgelijk. Na het vertrek van de genoemde bestuursleden is het voortbestaan van FC Twente nog niet verzekerd, benadrukt Van Oostveen. ‘De licentiecommissie beoordeelt ook nog de financiële stukken van de club. FC Twente moet nog hard aan het werk en staat voor moeilijke beslissingen.’

Om het onderzoek werd gevraagd nadat duidelijk werd dat de club de KNVB op het verkeerde been had gezet over afspraken met een bedrijf dat investeerde in spelers.

• Rapport in opdracht van de KNVB inzake FC Twente

 

 

(KNVB/ANP

Gerelateerde artikelen