Top 10 artikelen juni 2019

Wat wordt verstaan onder 'idioot hoge succesfee'? Dat wilden de lezers van AccountantWeek wel weten.

De top 10 meest gelezen artikelen van afgelopen maand. 

10. Maximale hypotheek daalt met studieschuld maal factor twee
Door aanpassingen in het systeem bij DUO, wordt het mogelijk om verklaringen van studieschuld op te vragen. Independer dook in dit dossier en de vergelijkingssite heeft daarbij een studieschuld-effecten kaart gepubliceerd, waarop de financiële gevolgen van een studieschuld op de maximale hypotheek inzichtelijk worden gemaakt. 

9. Straf voor RA die beslag legde op pensioen klant met psychische klachten
De Accountantskamer heeft een RA die beslag heeft laten leggen op het pensioen van een klant met psychische problemen een waarschuwing opgelegd. Met zijn handelswijze heeft de accountant ‘het beroep in diskrediet gebracht’, staat in de vandaag gepubliceerde uitspraak.

8. Trends in verslaggeving: 'wereld te winnen met niet-financiële informatie'
Wat zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen in externe verslaggeving? 11 vragen aan prof. dr. Arjan Brouwer. Arjan Brouwer is partner bij accountants- en adviesbureau PwC en hoogleraar externe verslaggeving aan de Vrije Universiteit Amsterdam. 

7. Verkopers reisbureau voelen zich benadeeld door AA
Heeft de AA die accountant was van zowel de koper als de verkopers van een reisbureau uit Brabant zijn oren teveel laten hangen naar de koper? Of heeft deze AA er juist alles aan gedaan om partijdigheid te voorkomen?

6. Primeurs en productontwikkelingen op Accountancy Expo 2019
Accountancy Expo, dat dit jaar plaatsvond op 18 juni in de Autotron in Rosmalen, biedt een totaaloverzicht van de markt in accountancy software en tools. Op central stage presenteerde verschillende innovatieve softwarepartijen hun nieuwste innovaties. 

5. 'PwC controleerde dossiers renteswaps niet'
Lakeman richt zich in zijn klacht op de voorzitter van de raad van bestuur van PwC Nederland, Ad van Gils. Lakeman kondigde de klacht in februari aan. Vandaag werd de klacht besproken in de accountantskamer. 

4. Lessen uit het tuchtrecht: vriendendienst (of niet)
De RA leerde de ‘vriendin’ kennen via zijn partner. Die ontmoette de vrouw en de man (klager) in 2017 in Portugal tijdens haar vakantie. De dames raakten bevriend. Ze gingen onder meer samen een weekendje naar Terschelling. Daarbij was ook de RA aanwezig. Ergens in het voorjaar vertelde de vrouw dat ze wilde scheiden. Of de RA haar niet met een paar financiële zaken wilde helpen.

3. Behaal maximaal rendement met de familiebank
Het schenken van een groot geldbedrag is, als u het geld kunt missen, een mooie manier om een kind, broer of zus of ander familielid te helpen. Maar het is voor u vaak niet de meest voordelige optie. Bovendien kan het voor familieconflicten zorgen als u het ene kind een mooi bedrag geeft en de ander niet.

2. Broer en zus houden RA's verantwoordelijk voor 'karige' erfenis
Twee RA’s moesten zich vrijdag bij de Accountantskamer verantwoorden voor ‘fouten’ en ‘omissies’ in de jaarrekening van een holding. De onderneming was veel minder waard dan de jaarrekening suggereerde.

1. Ondernemer verbolgen over 'idoot hoge' succesfee AA
Een AA heeft misbruik gemaakt van de onwetendheid van zijn cliënt door, naast zijn reguliere uurtarief, een veel te hoge succesfee te bedingen. Die vergoeding was niet meer dan een ‘slag in de lucht’.