Top 10 artikelen augustus 2019

Wie neemt wie over in accountancyland? Bleek een hele relevante vraag voor de lezers van AccountantWeek. De top 10 best gelezen van afgelopen maand. 

10. De 4 vijanden van goede beslissingen en hoe ze te vermijden
Wat zijn de belangrijkste cognitieve en psychologische valkuilen die leiden tot slechte besluiten en hoe vermijd je die? Veel bedrijven vertrouwen op analyses voor hun belangrijke beslissingen over o.a. nieuwe producten of diensten, investeringen, organisatieveranderingen en acquisities. Er is niks mis met goede analyses, maar wat vaak ontbreekt is een degelijk besluitvormingsproces. Onderzoekers Lovallo en Sibony ontdekten dat het proces maar liefst zes keer belangrijker is dan de analyse om tot een goede beslissing te komen, eentje die leidt tot groei in omzet, winst of marktaandeel.

9. AA niet verantwoordelijk voor advies kantoorgenoot
Een accountant is niet verantwoordelijk voor een advies van een kantoorgenoot, ook niet wanneer hij achteraf ontdekt dat dit advies mogelijk verkeerd is. Dat blijkt uit een uitspraak van de Accountantskamer van afgelopen maandag. Deze zaak was aanhangig gemaakt door de eigenaar van een administratiekantoor. 

8. Coalitiepartijen eens over belastingplannen
De coalitiepartijen hebben overeenstemming bereikt over de belastingplannen voor volgend jaar. Dat is de uitkomst van het overleg dat donderdagavond tot laat werd gevoerd op het ministerie van Financiën. Over de precieze inhoud van de plannen wilden de leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet veel kwijt. Vrijdag worden de plannen besproken in de ministerraad.

7. Hoge Raad wijst massaal bezwaar tegen 4% vermogensrendementsheffing af
De Hoge Raad ziet medio 2019 in de vermogensrendementsheffing van 1,2% een buitensporige last vanwege de lage rendementen die in 2013, 2014 en 2015 konden worden behaald op spaar- en beleggingsvormen met een laag risico. De rechter voorziet echter niet in dit rechtstekort. Na aanvraag van een individuele uitspraak kan worden doorgeprocedeerd tot aan het EHRM, maar de kans op succes is niet groot.

6. De 10 grootste risico's voor kantoren anno 2019
Accon avm werkt volgens het 'three lines of defence' model en constateert de volgende 10 risico's. Dit meldt het kantoor in zijn jaarverslag 2019. Het risicomanagementsysteem bij Accon avm is ingericht volgens het ‘three lines of defense’-model. Voorts dient te worden voldaan aan interne richtlijnen, waarin naast de kwaliteitseisen zaken als opdrachtaanvaarding, onafhankelijkheid, dossiervorming en geheimhouding zijn vastgelegd.

5. 7 grootste fouten van accountancy start-ups
De accountancy is nog steeds een aantrekkelijke, winstgevende markt voor innovatieve kantoren die klanten voor zich weten te winnen. Er zijn wel de nodige valkuilen voor start-ups. Accounting Today heeft ze op een rijtje gezet.

4. 5 vaardigheden die iedere moderne accountant moet beheersen
Het bezitten financiële kennis is slechts het puntje van de ijsberg wanneer het draait om groeien als finance professional. Sterker nog, de accounting/financiële aspect van het vak zijn de grond, niet het plafond. Wanneer je niet kan presteren in andere belangrijke vaardigheden voor je functie, zul je het niet halen. Om op topniveau te presteren en vooruit te blijven in finance, moet je deze essentiële niet-financiële vaardigheden beheersen. 

3. OM beticht RA van ‘grensoverschrijdend gedrag’
Uit ‘compassie’ met een vriend heeft een RA het accountantsberoep ‘ernstig in diskrediet gebracht’. Dit ‘grensoverschrijdende gedrag’ vraagt om een ‘passende maatregel’, bepleitte het OM vrijdag bij de Accountantskamer. Het OM vervolgt de RA zowel straf- als tuchtrechtelijk. Volgens Justitie heeft de man opzettelijk jaren achtereen onjuiste en/of onvolledige aangiften ingediend voor twee van zijn klanten.

2. De 10 meest geruchtmakende tuchtzaken van 2019
Welke accountants verschenen tot nu toe voor het blok in 2019? De meest besproken en belezen zaken op een rij. 

1. Wie neemt wie over in accountancy-land?
De accountantssector beweegt. Er is nog volop werk, maar automatisering verandert de branche. En dan is er nog die golf aan overnames. Ondanks alle doemscenario’s groeide de omzet in accountancy en administratieve dienstverlening vorig jaar met bijna vijf procent. Maar change is coming, al hoeft dat niet per definitie slecht nieuws te zijn.